Skocz do zawartości

Choroba Lub Szkodnik?

eutr

Rekomendowane odpowiedzi

n.ventrata 3letnia,

zaczynają jej usychać liście, nie wszystkie jednocześnie lecz jeden lub dwa, potem za jakiś czas następne dwa itd

usychają nie jeden po drugim kolejno lecz wybiórczo np. jeden na dole jeden w środku lub u góry, usychające liście obcinam, teraz kolejne dwa liście zaczynają wyglądać mniej zdrowo, przyglądałem sie dokładnie tym liściom i zauważyłem małe kropki od spodu liści, były tam małe kropelki cieczy a jak je starłem pod nimi były coś jakby małe dziurki wielkości jak po ukłuciu igłą, najpierw pojawiają sie te kropki(dziurki) na zielonym liściu potem liść stopniowo robi sie coraz mniej zielony aż zrobi sie żółty i po jakimś czasie zaczyna czarnieć, zarażone liście nie są suche ani poskręcane, gołym okiem nie udało mi się wypatrzyć żadnych pasożytów, te dziurki są tylko po spodniej stronie liści,

zdjęcia spodniej strony chorych liści:

te jeszcze zielone

3559a89cfafeb197med.jpg

28e229feeefe6d85med.jpg

01b37aefcd9c4353med.jpg

6b4939f224736b64med.jpg

te co już obciąłem

e498a0521b132d9emed.jpg

756ea27c6acc137amed.jpg

roślina traci średnio dwa liście na dwa tygodnie

już kiedyś wcześniej zrobiło mi się coś takiego z fikusem a teraz na dzbaneczniku

-co to jest?

-jak można to wyleczyć?

Odnośnik do odpowiedzi

Co do fikusa to na jesień lub od przeciągów opadają mu liście. Co do dzbanka to mogą być muchówki albo przędziorki. Na jednym z forów znalazłem takie zdanie: "W przyszłości nie czekaj aż pokaże się pajęczyna tylko jak zobaczysz jasnozielone kropki na liściach (miejsce nakłucia i wyssania soków) to wówczas robisz oprysk."

Odnośnik do odpowiedzi

Te dziurki to miodniki do wabienia owadów. Niestety podane objawy to częsta choroba wiosenna u tych roślin. Prawdopodobnie jest to grzyb ewentualnie wirus którym roślina zaraża się jeszcze zimą. Wiosną silne słońce powoduje atak tego grzyba lub aktywuje wirusa.

Proponuję przesadzić roślinę i wykonać oprysk biochikolem: http://www.biochikol.pl/

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Uodparniaczy na grzyba jest kilka, na wirusy i bakterie niewiele ale uniwersalny był by biochikol : http://www.biochikol.pl/zastosowanie.html

A, zapomniałem o jednej rzeczy we wcześniejszym poście. Zwróćcie uwagę na brązowawe przebarwienie w górnej części zdjęcia nr. 1 i 2.

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Hmm

To popsikam je biochikolem

a te przebarwienia to co oznaczają? to ta choroba?

(na zdjęciu wyszły brązowe a są raczej różowe-trochębordowe-trochębrązowe)

zwykle te przebarwienia są albo na brzegach liścia albo blisko głównego przewodnika

8e6dddc1258de394med.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Te dziurki to miodniki do wabienia owadów.

Dołączę się do tematu :)

Na moim dzbaneczniku(na spodniej stronie liści, na dzbankach oraz na "ogonku" dzbanka(połączenie pomiędzy dzbankiem o liściem ;) )zauważyłam kropelki lepkiej cieczy, nasuwa mi się pytanie czy to mogą być owe miodniki (dzbanek wydaje się być w dobrej kondycji)?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.