eutr Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 n.ventrata 3letnia, zaczynają jej usychać liście, nie wszystkie jednocześnie lecz jeden lub dwa, potem za jakiś czas następne dwa itd usychają nie jeden po drugim kolejno lecz wybiórczo np. jeden na dole jeden w środku lub u góry, usychające liście obcinam, teraz kolejne dwa liście zaczynają wyglądać mniej zdrowo, przyglądałem sie dokładnie tym liściom i zauważyłem małe kropki od spodu liści, były tam małe kropelki cieczy a jak je starłem pod nimi były coś jakby małe dziurki wielkości jak po ukłuciu igłą, najpierw pojawiają sie te kropki(dziurki) na zielonym liściu potem liść stopniowo robi sie coraz mniej zielony aż zrobi sie żółty i po jakimś czasie zaczyna czarnieć, zarażone liście nie są suche ani poskręcane, gołym okiem nie udało mi się wypatrzyć żadnych pasożytów, te dziurki są tylko po spodniej stronie liści, zdjęcia spodniej strony chorych liści: te jeszcze zielone te co już obciąłem roślina traci średnio dwa liście na dwa tygodnie już kiedyś wcześniej zrobiło mi się coś takiego z fikusem a teraz na dzbaneczniku -co to jest? -jak można to wyleczyć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody-hodowca Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Dziwne, nigdy o takim czymś nie słyszałem - ja ci niestety nie pomogę. Powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Co do fikusa to na jesień lub od przeciągów opadają mu liście. Co do dzbanka to mogą być muchówki albo przędziorki. Na jednym z forów znalazłem takie zdanie: "W przyszłości nie czekaj aż pokaże się pajęczyna tylko jak zobaczysz jasnozielone kropki na liściach (miejsce nakłucia i wyssania soków) to wówczas robisz oprysk." Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 hmmm.... Przyznam, że też nie spotkalem sie z takimi objawami... Ale też podejżewałbym tu szkodniki tylko nie wiem jeszcze jakie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 (edytowane) Te dziurki to miodniki do wabienia owadów. Niestety podane objawy to częsta choroba wiosenna u tych roślin. Prawdopodobnie jest to grzyb ewentualnie wirus którym roślina zaraża się jeszcze zimą. Wiosną silne słońce powoduje atak tego grzyba lub aktywuje wirusa. Proponuję przesadzić roślinę i wykonać oprysk biochikolem: http://www.biochikol.pl/ Edytowane 21 Kwietnia 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 A jak sie zabezpieczyć przed zarażeniem czymś takim?? Są jakieś środki, które udparniają roślinę, zanim dopadnie ją tro paskudztwo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 (edytowane) Uodparniaczy na grzyba jest kilka, na wirusy i bakterie niewiele ale uniwersalny był by biochikol : http://www.biochikol.pl/zastosowanie.html A, zapomniałem o jednej rzeczy we wcześniejszym poście. Zwróćcie uwagę na brązowawe przebarwienie w górnej części zdjęcia nr. 1 i 2. Edytowane 21 Kwietnia 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eutr Napisano 22 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Hmm To popsikam je biochikolem a te przebarwienia to co oznaczają? to ta choroba? (na zdjęciu wyszły brązowe a są raczej różowe-trochębordowe-trochębrązowe) zwykle te przebarwienia są albo na brzegach liścia albo blisko głównego przewodnika Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roszka Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Te dziurki to miodniki do wabienia owadów. Dołączę się do tematu Na moim dzbaneczniku(na spodniej stronie liści, na dzbankach oraz na "ogonku" dzbanka(połączenie pomiędzy dzbankiem o liściem )zauważyłam kropelki lepkiej cieczy, nasuwa mi się pytanie czy to mogą być owe miodniki (dzbanek wydaje się być w dobrej kondycji)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Dzbanki są liśćmi dzbanecznika. To, co nazywasz liśćmi, to w rzeczywistości łodygi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roszka Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Dzbanki są liśćmi dzbanecznika. To, co nazywasz liśćmi, to w rzeczywistości łodygi. Jaki wstyd...przepraszam, moje niedouczenie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi