theMat Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam! Mam kilka pytań.Dodam tylko, że mam muchołówkę GIANT Wszędzie piszą, że muchołówki należy podlewać wodą destylowaną lub deszczówką. Czyli woda z kranu odpada. A czy wodą mineralną niegazowaną można ją podlewać czy nie? Następne pytanko. Czy jak muchołówka żyje w domu, to trzeba ją dokarmiać jakimiś glizdami czy poradzi sobie samymi komarami i jakimiś muszkami. No i ostatnie pytanie. W jakim czasie wykształcą się pułapki jeśli mam sadzonkę o średnicy 3 cm. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Edytowane 9 Maja 2008 przez theMat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Woda mineralna nie nadaje się do podlewania roślin mięsożernych, bo zawiera minerały, które "palą" korzenie. Muchołówki nie musisz w ogóle dokarmiać. Sama sobie złapie i korzysta też z fotosyntezy. Co do pułapek to czy twoja muchołówka jeszcze ich nie ma? Powinna mieć.Może są małe i mogą nie przypominają od razu dobrze wykształconych pułapek. Z czasem będą większe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 (edytowane) Hej Odpowiedzi 1. Woda mineralna odpada gdyż zawiera wiele minerałów - Wiec woda destylowana lub deszczówka 2. Muchołówki jak i inne rośliny owadożerne nie muszą być karmione .... wystarczy im słoneczko i rosną ale jedna mucha im nie zaszkodzi - bo to nawóz 3. Powinny być już malutkie ale do końca pewien nie jestem Edytowane 22 Kwietnia 2008 przez Kiep Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theMat Napisano 22 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Dziękuje za odpowiedzi. Mam jeszcze 1 pytanko. Czy przesadzać od razu muchołówkę czy poczekać jak dorośnie. Zamówiłem na allegro od Behemica, wiem, że dostanę podłożę, ale zastanawiam się czy włożyć muchołówkę od razu do doniczki o średnicy 20 cm czy wystarczy taka malutka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcik Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 mi sie wydaje ze wystarczy mała, btw w doniczce o promieniu 10 centymetrów mógłbyś posadzić ze 3 - 4 dorosłych muchołówek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theMat Napisano 9 Maja 2008 Autor Share Napisano 9 Maja 2008 (edytowane) Mam znowu kilka pytań. 1) 2 pytanie. Ile max może otwierać pułapka z której uciekł robak. Bo mam 2 pułapki które zamknęły się w środę po południu i narazie minimalnie tylko się rozszerzyły. Czy coś jest nie tak? dzisiaj dalej tak jest-nic sie nie zmieniło 2) 3 pytanie. Przed posadzeniem muchołówki torf zmieszałem z wodą. Woda jest wilgotna, jak przycisnę to woda trochę wypływa. Czy to dobrze czy źle? Muchołówke podlewam po 12 h od wyschnięcia nawet nie pełną podstawkę.(oczywiście wszytko robię wodą destylowaną) Z góry dziękuje za odpowiedzi Edytowane 10 Maja 2008 przez theMat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 powiem co wiem... pułapka się otworzy jak urośnie do odpowiednich rozmiarów. Jeśli masz już wykształconą pułapkę, ale nie jest jeszcze otwarta, to znaczy że nadal rośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 Ja leje wode z kranu i sie dobrze maja moje roslinki a co do wzrostu daj jej czas napewno bedzie OK pozdrawiam 4rafko4 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theMat Napisano 15 Maja 2008 Autor Share Napisano 15 Maja 2008 Chciałem się pochwalić i zapytać się czy z moją muchołówką wszystko ok. Podaje linka do galerii http://photobucket.com/mateusz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 (edytowane) Wygląda w porządku. Na tym torfie coś jest, czy po prostu wierzchnia warstwa nie chce namoknąć? Edytowane 15 Maja 2008 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theMat Napisano 16 Maja 2008 Autor Share Napisano 16 Maja 2008 Wygląda w porządku. Na tym torfie coś jest, czy po prostu wierzchnia warstwa nie chce namoknąć? nie, dosypałem torfu w sobotę i jeszcze całkiem nie zamoknął Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 (edytowane) Czy Muchołówkę można podlewać wodą demineralizowaną? Edytowane 16 Maja 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Czy Muchołówkę można podlewać wodą demineralizowaną? A czy nie taniej i prościej nabrać wody z kranu, przegotować ją i taką podlać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Kranówy czy przygotowanej się nie daje muchołówkom <nono> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Kranówy czy przygotowanej się nie daje muchołówkom <nono> Jak to nie?? Ja deję od początku i jakoś nic się z nimi nie dzieje. Wielu hodowców podlewa przegotowaną kranówką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi