Skocz do zawartości

Kilka pytań początkujących..

theMat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam kilka pytań.Dodam tylko, że mam muchołówkę GIANT

Wszędzie piszą, że muchołówki należy podlewać wodą destylowaną lub deszczówką. Czyli woda z kranu odpada. A czy wodą mineralną niegazowaną można ją podlewać czy nie? Następne pytanko. Czy jak muchołówka żyje w domu, to trzeba ją dokarmiać jakimiś glizdami czy poradzi sobie samymi komarami i jakimiś muszkami. No i ostatnie pytanie. W jakim czasie wykształcą się pułapki jeśli mam sadzonkę o średnicy 3 cm. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Edytowane przez theMat
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Woda mineralna nie nadaje się do podlewania roślin mięsożernych, bo zawiera minerały, które "palą" korzenie.

Muchołówki nie musisz w ogóle dokarmiać. Sama sobie złapie i korzysta też z fotosyntezy.

Co do pułapek to czy twoja muchołówka jeszcze ich nie ma? Powinna mieć.Może są małe i mogą nie przypominają od razu dobrze wykształconych pułapek. Z czasem będą większe.

Odnośnik do odpowiedzi

Hej :)

Odpowiedzi :)

1. Woda mineralna odpada gdyż zawiera wiele minerałów - Wiec woda destylowana lub deszczówka

2. Muchołówki jak i inne rośliny owadożerne nie muszą być karmione .... wystarczy im słoneczko i rosną ale jedna mucha im nie zaszkodzi - bo to nawóz :)

3. Powinny być już malutkie ale do końca pewien nie jestem :)

Edytowane przez Kiep
Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedzi. Mam jeszcze 1 pytanko.

Czy przesadzać od razu muchołówkę czy poczekać jak dorośnie. Zamówiłem na allegro od Behemica, wiem, że dostanę podłożę, ale zastanawiam się czy włożyć muchołówkę od razu do doniczki o średnicy 20 cm czy wystarczy taka malutka.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Mam znowu kilka pytań.

1) 2 pytanie. Ile max może otwierać pułapka z której uciekł robak. Bo mam 2 pułapki które zamknęły się w środę po południu i narazie minimalnie tylko się rozszerzyły. Czy coś jest nie tak? dzisiaj dalej tak jest-nic sie nie zmieniło

2) 3 pytanie. Przed posadzeniem muchołówki torf zmieszałem z wodą. Woda jest wilgotna, jak przycisnę to woda trochę wypływa. Czy to dobrze czy źle? Muchołówke podlewam po 12 h od wyschnięcia nawet nie pełną podstawkę.(oczywiście wszytko robię wodą destylowaną)

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Edytowane przez theMat
Odnośnik do odpowiedzi

powiem co wiem... pułapka się otworzy jak urośnie do odpowiednich rozmiarów. Jeśli masz już wykształconą pułapkę, ale nie jest jeszcze otwarta, to znaczy że nadal rośnie :]

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.