Skocz do zawartości

Kilka pytań początkujących..

theMat

Rekomendowane odpowiedzi

Wnioskuję edeks że od niedawna masz swoją muchołówkę, od biedy mozna podlewać przegotowaną, ale odkwasza ona podłoże.

Demineralizowana to prawie to samo co destylka, różni się tylko sposobem oczyszczania.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wnioskuję edeks że od niedawna masz swoją muchołówkę, od biedy mozna podlewać przegotowaną, ale odkwasza ona podłoże.

Demineralizowana to prawie to samo co destylka, różni się tylko sposobem oczyszczania.

tak od niedawna, ale poprzednik też podlewał przegotowaną, więc od nasiona jest na kranówie.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zauważyłam u muchołówki pewnego niemiłego gościa - pajączka.

Fragment torfu wisial na doniczce to go zgarnełam i wrzuciłam do muchołowki/doniczki, w momencie kiedy rzucilam uciekl pod liście pajączek. Zauważyłam że nieźle się zadomowił bo już dość sporo pajęczyn było.

Pozbyć się go czy zostawić? :P

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nie?? Ja deję od początku i jakoś nic się z nimi nie dzieje. Wielu hodowców podlewa przegotowaną kranówką.

To wytłumacz mi czym różni się przegotowana kranówka przegotowana od nieprzegotowanej? To jest nadal ta sama woda, jedynie może chlor wyparował.

Można podlewać kranówka, ale tylko pod warunkiem, że mamy miękką wodę w kranie!

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam potrzeby jej dokarmiać ;]

Czy jeśli nie ma słońca, mogę roślinkę podświetlać zwykłą lampką biurową? (Posiadam taką lampkę)

Jeśli mogę to jaką odległość ustawić między roślinką, a żarówką?

Odnośnik do odpowiedzi

To wytłumacz mi czym różni się przegotowana kranówka przegotowana od nieprzegotowanej? To jest nadal ta sama woda, jedynie może chlor wyparował.

Można podlewać kranówka, ale tylko pod warunkiem, że mamy miękką wodę w kranie!

A choćby po to, żeby zabić drobnoustroje, inne robaki i grzyby. A po co Ty głodujesz wodę jak robisz sobie herbatę? Lepiej weź kropelkę i poobserwuj ją pod mikroskopem, zobaczysz co w niej pływa. To wszystko włazi w torf i zaczyna gnić. W naturze nikt nie gotuje wody muchołówką, ale natura a doniczka to bez porównania inne środowisko.

Odnośnik do odpowiedzi

A choćby po to, żeby zabić drobnoustroje, inne robaki i grzyby.

Śmiem twierdzić, że to nie ma żadnego znaczenia, dla kondycji roślin. Mam wiele innych roślin w doniczkach i podlewam je od lat niegotowaną wodą z kranu. W niczym im to nie przeszkadza.

A po co Ty głodujesz wodę jak robisz sobie herbatę?

Po to, żeby ją zaparzyć? wacko

Edytowane przez freak
Odnośnik do odpowiedzi

"Kranówkę" gotuje się po to, żeby wytrącić z niej głównie wapń, czyli ją zmiękczyć. Stąd osad na dnie czajnika. Dlatego też po przegotowaniu woda musi dłuższy czas postać, żeby to co się wytrąciło zdążyło osiąść. Wodę najlepiej gotować w czajniku, żeby część rozpuszczonych w niej gazów miała szansę ulecieć, ale żeby jednocześnie zbyt wiele wody nie odparowało. Bo odparowuje H2O, a reszta "badziewia" zostaje i jeszcze bardziej się zagęszcza. Ale niestety gotowanie choć zmiękcza wodę to niestety nie do końca. Usuwamy tzw. twardość węglanową natomiast pozostaje tzw. niewęglanowa, więc ... najlepiej używać wody destylowanej.

Gotowana kranówka na pewno nie zaszkodzi D. capensis, a muchołówce może, to zależy jakiej jakości wodę masz w kranie.

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega mnie uprzedził :)

Mogę dodać tylko tyle, że samo zagotowanie wody niewiele w sumie daje, ktoś kiedyś podawał dane i większość tego co ma się strącić wytrąca się dopiero po 20 minutach jeśli dobrze pamiętam :)

Edytowane przez szamanka
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.