AntyOwad Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Trzy dni temu kupiłem drosera capensis "alba".Choć podlewam wodą destylowaną,ma samiutki torf i cała roślina nie ma ani żółtych plamek,ani czarnych,kropelki są rzadkie i bardzo małe.Nie zraszam i daję dużo świała.A pozatym pułapki nie łapią muszek. Listki-pułapki są pokryte włoskami z kroplami(normalne) i mają około 0,5cm szerokości i maksymalną długość osiągają 3cm. kropelki sa dwa razy mniejsze niż główka szpilki.podlewam tak,że torf już nic nie wcchłonie i pozostawiam troche wody w podstawce . Za każą pomoc wielkie dzięki ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Moze w ciągu tych 3 dni nie zdążyły wykształcić jeszcze kropelek .. Daj jej troche czasu ... Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie pogoda jest kiepska ... Mało słońca ... Jeśli jej nie doświetlasz to moze dostaje za mało światła ... Poczekaj jeszcze ... Jesli wszystko robisz OK wykształci kropelki ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senator11111 Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 w 3 dni wg mnie powinny już wykształcić kropelki. Podlewaj je obficie w (nie zaluj im wody) podstawce ok 3cm bo jak mają mało wody to tak się dzieje. Ja swoje capensisy wywaliłem już na poddasze na południowy parapet w tydzień zrobiły się czerwone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Oczywiście ze po 3 dniach powinny być ... Z tym obfitym podlewaniem to bym nie przesadzał ... 3 cm to sporo ... Moze Ci sie szybko pojawić pelść i bedzie problem ... 1,5 cm to wystarczająco ... Zwłaszcza gdy doniczka jest niewielkich rozmiarów ... Wystaw ją na słońce i bedzie dobrze ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 no i rosiczka przeciez byla transportowana a to zawsze jako sie odbije. 1.5cm wody duzo slonca (doswietlanie jest ok, ale w odpowiedni sposob, odpowiednim swiatlem, nie byle czym) i bedzie super. daj jej czas zeby sie oswoila z nowym domem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AntyOwad Napisano 16 Maja 2008 Autor Share Napisano 16 Maja 2008 (edytowane) Pomocy! Skończyła mi się destylowana i zacząłem podlewać deszczówką i od tego czasu listki żółkną i marnieją! Co dzień wygląda gorzej i nie wiem co robić! (A propos co do przesadzania mam problem bo mieszkam na podkarpaciu(okolice Rzeszowa)i w każdym ogrodniczym mi proponują "Uniwersalną",która szkodzi owadożerom,bo zawiera mikroelementy itp. i rosiczka mi odrazu padła.) Edytowane 16 Maja 2008 przez AntyOwad Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Nie przesadzaj, w Rzeszowie da się kupić torf. Ja swój kupiłam w sklepie ogrodniczym EDEN na przy ulicy Wyzwolenia (Baranówka). Może nie jest to trof najlepszej jakości, ale ph ma ma dobre i przede wszystkim jest czysty. Jeszcze nic mi w nim nie zdechło. Duży worek kosztuje około 7zl. Skoro podlewałeś destylowaną, a mówisz że po deszczówce zdychają, to pewnie powinieneś dalej kupować destylke, albo spróbuj przegotowaną. Osobiście bałabym się podlewać moje rośliny wodą deszczową "z okolic Rzeszowa". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AntyOwad Napisano 20 Maja 2008 Autor Share Napisano 20 Maja 2008 A może być próchno z wierzby? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Nie może być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AntyOwad Napisano 1 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2008 Chciałem się zapytać czy ma D. Capensis jakieś dodatkowe wymagania podczas puszczania pędu kwiatowego i kwitnienia ?Największe kłącze mi pusciło jednego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Nie ma, btw capensis nie ma kłącza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 Czy to jest normalne że 'Alba' może wybarwiać kropelni na różowo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 Tak, ale musi mieć dużo światła do tego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rusek137 Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 jak chodzi o torf w rzeszowie to polecam odwiedzić castorame tam jest torf o odpowiednim pH i 80l kosztuje 8 zł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wadimistrz Napisano 23 Lipca 2008 Share Napisano 23 Lipca 2008 mam ten sam problem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi