Skocz do zawartości

Kupiona W Obi

banderas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakupiłem dziś w OBI śliczną dużą muchówkę (4 liście z ogromnymi pułapkami SUPER! :) wokół porasta fajny meszek tylko że w tym mchu biegają jakieś stwory tzn. jakieś małe mrówki czy co to tam jest .A grzebiąc trochę w ziemi znalazłem dwie białe gąsienice (nie jest to z pewnością larwa muchy) Roślina jest w dobrej kondycji to chyba sąsiedzi jej nie szkodzą?

Podłoże wydaje sie być dobre pomimo że wyciągnąłem dwa sporej długości białe sznurki, a nie grzebałem głębiej bo kto wie może czołg bym znalazł i nie wiem teraz czy przesadzać czy zostawić?

Mam poza tym jeszcze 4 rośliny i boje sie żeby im nie zaszkodzić i chyba będę trzymał je oddzielnie.

Jeśli podejrzewacie co to są za stwory w tym podłożu i jak sie tego pozbyć to poradźcie.

A może nie trzeba się tego pozbywać jeśli ona tak ładnie wygląda to może sie tym żywi? :)

acha! jeszcze jedno ze środka wyrasta jakiś witka co to jest? bo na pewno nie liść. I jak się zbiera nasiona?

uuuuuffffff ..... dzięki

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BartoszW
Witam. Zakupiłem dziś w OBI śliczną dużą muchówkę (4 liście z ogromnymi pułapkami SUPER! :)

(....)jeszcze jedno ze środka wyrasta jakiś witka co to jest? bo na pewno nie liść. I jak się zbiera nasiona?

To to co wyrasta to z pewnością pęd kwiatowy. Jeśli go zostawisz to roślina bardzo się wysili, a z nasion i tak wolniej rosną muchołówki. Jeśli nie chcesz narażać rośliny to go obetnij, szczególnie jeśli kupiłeś ją w obi.

Edytowane przez BartoszW
Odnośnik do odpowiedzi

Te na powierzchni to ziemiórki, nie są groźne. Te białe glisty które siedziały w glebie to larwy ziemiórek i mogą być groźne, zwłaszcza dla małych roślin i siewek

Witka to zapewne pęd kwiatowy

Odnośnik do odpowiedzi

a ped jak odetniesz mozesz wetknac pionowo w ziemie, to moze cos z niego wyrosnie. majac 1 mucholowke nie ma sensu doprowadzac do kwitnienia bo tu przy rozmnazaniu szegolnie korzystne jest zapylenie krzyzowe a majac tylko 1 osobnika z kwiatkiem tak sie nie da zapylic. no i jak odetniesz ped to sie sama pewnie podzieli aby spozytkowac energie i otrzymasz 2 ale za to szybko rosnaca mucholowke. potem ja bedzie duza rozdzielisz i masz 2 :D

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sadzonek z pędu - jeżeli umieścimy go w torfie pionowo, sadzonki będą dłużej się wytwarzać i będzie ich mniej. Najlepiej położyć go poziomo na torfie, można też dokonać na nim delikatnego rozcięcia.

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby robaki się dały we znaki to DIAZOL EW 500. :P

Na razie spróbuje ten DIAZOL EW 500 i zobaczymy co będzie.

A jak na razie zauważyłem, że liście mi zaczynają się trochę marszczyć może to być przez te robaki?

Czy zmiana klimatu?

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej by było gdybyś zamieścił zdjęcie. I jak zawsze w takich przypadkach prosimy o napisanie, w jakich warunkach ją trzymasz:) Podejrzewam ze to najprawdopodobniej reakcja stresowa rośliny. Stare liście mogą uschnąć, ale jeżeli roślina ma dobre warunki to wkrótce pojawią się nowe.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.