Skocz do zawartości

Grzyby Na Torfie

Gość pawelrebinowski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pawelrebinowski

czy moze byc to związane z tym, że podlewałem je woda z kranu i czy jesli inne roslinki bede podlewac destylowana to nie bedzie grzybów? i ile razy w tygodniu podlewac je. i czy musza miec wilgotno.

Odnośnik do odpowiedzi

czy moze byc to związane z tym, że podlewałem je woda z kranu i czy jesli inne roslinki bede podlewac destylowana to nie bedzie grzybów? i ile razy w tygodniu podlewac je. i czy musza miec wilgotno.

Przy destylowanej też są ;-)

TO za dużo nie zmieni. Takie żółte czy ciemniejsze? kuleczki?

Odnośnik do odpowiedzi

takie i takie

No to ci napiszę, ze u mnie jest to samo mimo destylki i tez mi sie nie podoba jak roslina oslabnie wsiada na nia i dobija. Topsin oczywiscie na to nie działa.

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro są to:

"Takie żółte czy ciemniejsze? kuleczki? "

To wydaje mi się ze jest to zwykły wykwit soli ... To normalne gdy podlewa sie rośliny wodą z kranu ...

Zawsze powinna być to destylka ew. dszczówka/przegotowana woda

Tak to wygląda ... ?

>>> http://rosliny-owadozerne.pl/forum/Grzyby-...ania-t7457.html

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

No może podobnie tylko większe i czasem te kulki potrafią być czerwone-brązowe. Ale cała luka w tej teorii jest taka że moje nigdy wody z kranu nie widziały. Zawsze demineralizowana była z benzynowej.

A z jakąś lubością lubią nadwiędłe rośliny i jak był kawałek patyczka oraz boki doniczki, w dzbaneczniku polubiły stożki wzrostu torfowca.

Ciężko mi powiedzieć co to jest :-) Najczęściej jest tak że są żółte a góra jest ciemna.

O może poszukam grzybni :-)

Ale ty lepiej zmień wodę.

Ten mój torf jest chyba jakiś nie bardzo.

Odnośnik do odpowiedzi

Koma, to wina torfu niestety, i efekt podlewania przez podsiąkanie, dzięki czemu wszystko co znajduje się w torfie jest podciągane na górę. Umiejscowienie także charakterystyczne dla wykwitów, lubią się pojawiać na 'wzniesieniach' - woda tam szybciej paruje.

Tzn w Twoim wypadku torfu, u Pawła wody z kranu, torfu pewnie też, ale w mniejszym stopniu.

Edytowane przez szamanka
Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest grzyb, to wykwity soli zawartych w wodzie kranowej których akumuluje się bardzo dużo po pewnym czasie w glebie.

Czyli mam rozumieć, że te zapasy się wyczerpią ? :-) I niedługo będzie spokój :-)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.