Skocz do zawartości

Dwie Rosczki Obok Siebie

Skolilaj

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w doniczce dwie takie same rośliny Drosera Aliciae. Są w takich samych warunkach (chyba wiadomo jak w tej samej doniczce :P). Tylko jest problem. Jedna rosiczka schnie, a druga koło niej rośnie jak na drożdżach. Czym to spowodowane jeśli mają takie same warunki?

Fotka:

post-2812-1209203755.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Miałam podobny problem z rosiczkami Alicji. Niestety, zaraz potem padła i druga. Nie mam pojęcia, co mogło być tego przyczyną. Może warto przesadzić tę zdrową?

Odnośnik do odpowiedzi

Miałam podobny problem z rosiczkami Alicji. Niestety, zaraz potem padła i druga. Nie mam pojęcia, co mogło być tego przyczyną. Może warto przesadzić tę zdrową?

Pomyślę o tym. ^.- W sumie ta też mu usychała ale w końcu "Wzięła się w garść". :P Jak się coś zacznie dziać przesadzę.

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mało wiem na temat rosiczek,ale wiem bardzo dużo na temat królestwa roślin.Jeśli dwie rośliny rosną koło siebie,jedna

może mieć korzyść nad drugą.Prawdopodobnie tak się właśnie stało.Chyba musisz je rozsadzić.Pozatym jedna zaczerpnie

więcej składników z gleby niż druga.Jeśli są małe,roślinki mogą rosąć koło siebie,ale te na fotce są za duże.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli są małe,roślinki mogą rosąć koło siebie,ale te na fotce są za duże.

E tam głupoty trochę piszesz

Bo mam kilkanaście doniczek w których roślinki dorosłe rosną obok siebie, kwitną itp a wiec czy to na pewno powód uschnięcia tej roślinki ? Choć nie mowie z w tym przypadku nie ale hmm...Tej musiało coś nie pasować ;/

-->jkwiatek

Odnośnik do odpowiedzi

Mi również padła ostatnio Alicja, ale pomyślałem co mi szkodzi i wyjąłem ją z doniczki, opłukałem korzenie i odciąłem je. Potem położyłem je na wilgotnym torfie i wsadziłem do tera. Teraz mam dwie małe Alicje. Jak będzie ktoś chętny mogę dać fotki .

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.