Skocz do zawartości

Jakie Wybrać Podłoże

ryba

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie najlepiej wybrać podłoże ? Dzbanecznik stoi na parapecie, nie ma opcji żeby trzymać go w terrarium.

Myślałem o tym sphagnum, ale nie wiem czy się opłaca jeśli dzbanek ma stać na parapecie.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci sie nie opłaca to posadź go w zwykłej ziemi z ogródka. Po co piszesz takie bzdury. Mieszanki dla dzbaneczników są różne na forum jest pare przykładów. A tak na wstępie to powinienneś podać co to za dzbanecznik !!! Najważniejszą sprawa jest aby podłoże był bardzo przepuszczalne. Ja stosuje 50% torf (3,5-5,5ph) + 50% dronego keramzytu, dno wysypane keramzytem by korzenie nie stały w wodzie. Jako dodatku do torfu można wykorzystać styropian gąbke i inne tego typu elementy, mozna tez trzymac dzbanecznikia w samym mchu ale to tylko (moim zdaniem) w palladium. Poszukaj na forum z znajdziesz inne mieszanki jaki ludzie stasują.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.