ryba Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Jakie najlepiej wybrać podłoże ? Dzbanecznik stoi na parapecie, nie ma opcji żeby trzymać go w terrarium. Myślałem o tym sphagnum, ale nie wiem czy się opłaca jeśli dzbanek ma stać na parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Jak ci sie nie opłaca to posadź go w zwykłej ziemi z ogródka. Po co piszesz takie bzdury. Mieszanki dla dzbaneczników są różne na forum jest pare przykładów. A tak na wstępie to powinienneś podać co to za dzbanecznik !!! Najważniejszą sprawa jest aby podłoże był bardzo przepuszczalne. Ja stosuje 50% torf (3,5-5,5ph) + 50% dronego keramzytu, dno wysypane keramzytem by korzenie nie stały w wodzie. Jako dodatku do torfu można wykorzystać styropian gąbke i inne tego typu elementy, mozna tez trzymac dzbanecznikia w samym mchu ale to tylko (moim zdaniem) w palladium. Poszukaj na forum z znajdziesz inne mieszanki jaki ludzie stasują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi