Skocz do zawartości

rozmnażanie Z Kwiatostanu

edeks

Rekomendowane odpowiedzi

Mam bardzo dużą rosiczkę, której rośnie już 3 kwiatostan. Chciałbym jeden kwiatostan przeznaczyć na klonowanie rośliny. Jak mam postępować, żeby z łodygi kwiatostanu wyrosły rośliny? Podobnie tak jak postępuje się z liśćmi? Wystarczy pociąć kwiatostan na kawałki długości 1cm i poukładać na mokrym torfie?

Może się dziwicie, bo w końcu z tego kwiatostanu będzie duużo więcej nasion, ale wszyscy wiedzą, że z nasion czasami rośliny się "zwieszą" :D i nie rosną. A poprzez klonowanie, nie ma tego problemu.

aha zapomniałem dodać co to za roślina :D Oczywiście D. Capensis Red ;)

Edytowane przez edeks
Odnośnik do odpowiedzi

My to nazywamy rozmnażaniem z pedu kwiatowego jak coś.

Raczej mało popularna metoda w przypadku rosiczek, u muchołówek postępuje się tak jak napisałeś, rosiczki - nie wiem.

Odnośnik do odpowiedzi

aha, dobra :) będę pamiętał. rozmnażanie pędu kwiatowego :) A więc spróbuję, jeśli coś wyrośnie to dobrze, jeśli nie.... no trudno jeden kwiatostan mniej ;)

Dzięki za odpowiedz

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie nie jest to klonownie tylko rozmnazanie z pedu kwiatowego, w przypadku rosiczek proponuje wieksze kawalki 3-4 cm, kładziesz na torf i już ... a druga sprawa że można to zrobić po zebraniu nasion :D

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Tak rozumiem, że to moje klonowanie to rozmnażanie, ale w przypadku innych roślin (chodzi mi o nieowadożerne) mówi się klonowanie, ponieważ roślina która wyrośnie z takiej łodygi ma te same geny co roślina "matka" ;)

"a druga sprawa że można to zrobić po zebraniu nasion" no tak... tylko, że zbieram nasiona dopiero jak pęd zacznie schnąc, a ze zeschłego kwiatostanu roślina nie wyrośnie ;)

Edytowane przez edeks
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Tak rozumiem, że to moje klonowanie to rozmnażanie, ale w przypadku innych roślin (chodzi mi o nieowadożerne) mówi się klonowanie, ponieważ roślina która wyrośnie z takiej łodygi ma te same geny co roślina "matka" ;)

"a druga sprawa że można to zrobić po zebraniu nasion" no tak... tylko, że zbieram nasiona dopiero jak pęd zacznie schnąc, a ze zeschłego kwiatostanu roślina nie wyrośnie ;)

i tu sie mylisz nasiona mozesz zebrac zaraz jak tylko paki uschna nie musi usychac cała łodycha !

Odnośnik do odpowiedzi

włóz pęd do wody to wystarczy ;) na pędzie wyrosnie pare młodych roslinek

tak normalnie pociąć na kawałki 3cm i wrzucić np do szklanki? Czy może być woda przegotowana?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.