edeks Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 (edytowane) Mam bardzo dużą rosiczkę, której rośnie już 3 kwiatostan. Chciałbym jeden kwiatostan przeznaczyć na klonowanie rośliny. Jak mam postępować, żeby z łodygi kwiatostanu wyrosły rośliny? Podobnie tak jak postępuje się z liśćmi? Wystarczy pociąć kwiatostan na kawałki długości 1cm i poukładać na mokrym torfie? Może się dziwicie, bo w końcu z tego kwiatostanu będzie duużo więcej nasion, ale wszyscy wiedzą, że z nasion czasami rośliny się "zwieszą" i nie rosną. A poprzez klonowanie, nie ma tego problemu. aha zapomniałem dodać co to za roślina Oczywiście D. Capensis Red Edytowane 1 Maja 2008 przez edeks Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 My to nazywamy rozmnażaniem z pedu kwiatowego jak coś. Raczej mało popularna metoda w przypadku rosiczek, u muchołówek postępuje się tak jak napisałeś, rosiczki - nie wiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 1 Maja 2008 Autor Share Napisano 1 Maja 2008 aha, dobra będę pamiętał. rozmnażanie pędu kwiatowego A więc spróbuję, jeśli coś wyrośnie to dobrze, jeśli nie.... no trudno jeden kwiatostan mniej Dzięki za odpowiedz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 dokładnie nie jest to klonownie tylko rozmnazanie z pedu kwiatowego, w przypadku rosiczek proponuje wieksze kawalki 3-4 cm, kładziesz na torf i już ... a druga sprawa że można to zrobić po zebraniu nasion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 2 Maja 2008 Autor Share Napisano 2 Maja 2008 (edytowane) Tak rozumiem, że to moje klonowanie to rozmnażanie, ale w przypadku innych roślin (chodzi mi o nieowadożerne) mówi się klonowanie, ponieważ roślina która wyrośnie z takiej łodygi ma te same geny co roślina "matka" "a druga sprawa że można to zrobić po zebraniu nasion" no tak... tylko, że zbieram nasiona dopiero jak pęd zacznie schnąc, a ze zeschłego kwiatostanu roślina nie wyrośnie Edytowane 2 Maja 2008 przez edeks Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laczu Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 włóz pęd do wody to wystarczy na pędzie wyrosnie pare młodych roslinek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 Tak rozumiem, że to moje klonowanie to rozmnażanie, ale w przypadku innych roślin (chodzi mi o nieowadożerne) mówi się klonowanie, ponieważ roślina która wyrośnie z takiej łodygi ma te same geny co roślina "matka" "a druga sprawa że można to zrobić po zebraniu nasion" no tak... tylko, że zbieram nasiona dopiero jak pęd zacznie schnąc, a ze zeschłego kwiatostanu roślina nie wyrośnie i tu sie mylisz nasiona mozesz zebrac zaraz jak tylko paki uschna nie musi usychac cała łodycha ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 11 Maja 2008 Autor Share Napisano 11 Maja 2008 włóz pęd do wody to wystarczy na pędzie wyrosnie pare młodych roslinek tak normalnie pociąć na kawałki 3cm i wrzucić np do szklanki? Czy może być woda przegotowana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi