SOGA* Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 Witam Posiadam rosiczke juz od jakiegos czasu, kupilem ja na gieldzie w Swionach i od tamtego czasu jej nie przesadzalem... Trzymalem ja na parapecie, ladnie rosla, nawet bardzo... Od jakiegos czasu wystawiam ja na ogrodek, na slonce (gdy tylko jest). Wystawilem ja jeden dzien, nstepny i nastepny az za ktoryms razem gdy ja bralem do domu zauwazylem ze wyglada jak by przypalona...przez slonce? Z tego co wiem powinny byc w sloncu, miec wode minimum 2,5cm w podstawce od doniczki... I tego sie trzymalem, no ale po ostatnim razie jak zobaczylem jak wyglada to nie wiem jak postepowac... Czy ktos moze wie dlaczego tak 'sciemniala'? Wrecz nie ktore pousychaly? Ale najciekawsze jest to ze te ktore wygladaly dobrze, teraz rozniez zaczyanja usychac... http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f0df1d514f30e28d http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=90d6397851da5073 http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6ee9641f3dc0a231 http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6cf59628bd656195 pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 Tak wydaje sie że jest to spowodowane zbyt mocnym słońcem ... Przy mocnym słońcu i suchym, ciepłym wietrze tak sie właśnie dzieje ... Teraz juz nic nie zrobisz ... Trzymaj ją w domu na południowym oknie i czekaj aż odbije ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOGA* Napisano 1 Maja 2008 Autor Share Napisano 1 Maja 2008 A jak postepowac z nią? Dalej normalnie podlewac, czy mzoe zaprzestac na jakis czas? No i poodcinałem te 'uschniete'...nie wiem czy dobrze zrobilem (?) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 Tak dobrze zrobiłeś ... A co do podlewania to jest wskazane ... Lej ok 1/1,5 cm ... Tylko uważaj na pleśń ... Roślina powinna odbić ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOGA* Napisano 1 Maja 2008 Autor Share Napisano 1 Maja 2008 Ok, dzieki za pomoc. Mam nadzieje ze łądnie odżyje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOGA* Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 Poodcinałem te ciemne, ale mija kolejny dzien a te zdrowe zaczynaja ciemniec jak te ktore poodcinalem. :: Widze ze wyrastają jakies nowe, aleczy to oznacza ze wszystkie 'stare' uschną i na nowo zacznie wypuszczac? Kurcze, nie chce by mi calkiem zwiędła... Wystawic ją na ogrodek na slonce, czy moze nie wystawiac jej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Mi zdarzylo sie coś podobnego. Tak ,te które zaczynają usychac to uschną do konca a te nowe je zastąpią. Myslę ze nie powinna ci zwiędnąć.(oczywiście że przy dobrej opiece:)) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Czy rosiczka potrzebuje takiej samej ilości światła co muchołówka, czy wystarczy jej stanie na balkonie od samego rana do 13? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Trzymałem capenisy w terrarum z dzbankami. rosły świetnie, ale z braku miejsca poleciały na płd. parapet. Prawie wszystkie liście sie przypaliły co było bardzo łatwe do przewidzenia, po pewnym czasie poszła na 24h na dwór- na początek w lekki cień, teraz stoi w pełnym słońcu. Pieknie odbija, grunt to aklimatyzacja. Najlepiej nie wędruj z nią na prawo i lewo tylko wywal na balkon na stałe jeśli rosną tam tez inne rosliny, żeby sie nie usmażyła + 4-5cm wody w podstawce. Odbije po pewnym czasie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 tylko że balkon nie mam południowy tylko w wschodni. Czyli moge bez obaw ją tam dostawić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 tak można... wschodni nawet lepszy... bo w słońcu praktycznie tyle samo co na południowym, a słońce aż tak nie grzeje... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Zastanawiam się czy rosiczek nie włożyć do akwarium by podnieść im wilgotność.... Teraz stoją normalnie na stoliku na balkonie, ale... no nie wiem czy się dobrze czują... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Nie ma potrzeby, w akwarium na słonku ugotujesz je na parze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 rosiczki nie lubią aż tak dużej wilgotność, w akwarium zaraz będziesz mieć pleśń. Poza tym szyby odbierają jakiś procent światła. Same minusy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi