Skocz do zawartości

Pęd.. No I Jak Go Tu Dziabnąć..

ArturP

Rekomendowane odpowiedzi

Moja rosiczka puszcza pędzik. :) Nie chce jej osłabiać, nasion też nie chce.

Pytanie: Uciąć go teraz, czy jak urośnie ze 3cm? Może więcej?

Pytanie nr2: Czy ma jakikolwiek sens rozmnażanie z pędu?

Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję.

dsc00888fx5.jpg

EDIT: Zapomniałem o zdjęciu. :)

Edytowane przez Drosera capensis
Odnośnik do odpowiedzi

Jak ciąć to jak najwcześniej, aczkolwiek jest bardzo prawdopodobne, że jak utniesz to za niedługo pojawi się kolejny pęd.

Capensisowi kwitnienie nie zaszkodzi ani trochę, zwłaszcza o tej porze roku.

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie nr2: Czy ma jakikolwiek sens rozmnażanie z pędu?

Jeśli chodzi Ci o taką metodę o którą ostatnio wypytywałem (w dziale rozmnarzanie i kwitnięcie) to moim zdaniem sie opłaca :) małe rośłinki nie "zacinają" się we wzroście jak to czesto bywa z nasion. Jak rozmnarzam z liści, to rośłiny są 3 razy wieksze od tych, które wysiałem w tym samym czasie ;) Dodam, że w obu tych przypadkach nie dokarmiam.

Boisz się, że pęd osłabia roślinę, z capensisami nie jest tak jak z muchołówkami ;) w przypadku muchołówki roślina bardzo marnieje. Zostaw kwiatostan, ładnie wyglądają fioletowe kwiaty :) a jeśli już przekwitną, a naprawdę nie będziesz chciał nasion, to po prostu odetnij kwiatostan, potnij na małe kawałki i połóż na bardzo mokrym torfie, może coś wyrośnie :)

Odnośnik do odpowiedzi

To musiał mieć fatalne warunki skoro pęd kwiatowy mu zaszkodził ... Widocznie roślina chciała sie ratowac wydająć nasiona i wypuściła pęd kawiatowy ...

A później ... [*] [*] [*]

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.