edeks Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Z przyczyn związanych z chorobą (łodyga kwiatostanu od dołu zaczyna gnić) muszę zebrać wcześniej nasiona. Nie wiem czy to nie za wcześnie, myślę, że jakiś tydzień kwiatostan jeszcze pożyje, a potem cały zgnije Wrzucam zdjęcie... jak myślicie, gdybym odciął pęd i przesuszył nasiona jeszcze z tydzień, to nasiona będą w dobrym stanie? Mój pęd: Pęd z FAQ Wrzuciłem 2 zdjęcia dla porównania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Zostaw na roślinie najdłużej jak się da, myślę, że może coś z tego jeszcze być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 W twoim pędzie już są nasiona więc możesz je zebrać ale ja bym dla pewności potrzymał jeszcze z dwa dni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Mi tam pędy po kwitnieniu zawsze schną... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 4 Maja 2008 Autor Share Napisano 4 Maja 2008 bo mają schnąć ten też już usycha, widać jaki wyblakły, ale to dlatego, ze jakieś cholerstwo chwyciło go od dołu :| pierwsze piec pędów zbiorę, ale reszta.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szerszen Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 Witajce Mam pytanie, przekwitły mi jusz kwiatki i niewiem co mam zrobic bo nie robia sie czarne czekam na podpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 17 Maja 2008 Autor Share Napisano 17 Maja 2008 spoko... czekaj dalej, to trwa. Mój pęd na innej roślinie utrzymuje się już miesiąc, dopiero teraz pierwszy przekwitnięty kwiatek zaczyna schnąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 I wszystko jasne a miałem sie pytać skąd biorą sie nasiona, ktoś kto che może mi to bliżej przedstawić to chętnie poczytam. Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 24 Maja 2008 Autor Share Napisano 24 Maja 2008 Kiedy roślina osiągni dojrzałość płciową, będzie w dobrym stanie, wypuści pęd (taka długa łodyga) na tym pędzie wyrosną małe pączki, z których wyrosną piekne kwiaty. Zalerznie od rodzaju rośliny sama się zapyli, lub trzebabędzią ją zapylić capensisy są samopylne. Kwait przekwitnie, zwinie się w taką torebkę ja na zdjęciu, następnie zczernieje i nasiona same będą się wysypywać A teraz dam zdjęcie zrobione dosc dawno temu. Kwiatek: Pęd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Dzięki bardzo. Kwiatki już mam i zastanawia mnie czy dielsiana sama sie zapyla? No a żeby nasiona sie nie wysypały na podłogę to kiedy wiem że można je zebrać , kiedy wiadomo że nasiona już sie nadają do wysiewu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Gdy cały kwiatek wyschnie możesz go uciąć podłożyć kartkę i rozgnieść ten kwiatek. Nasionka muszą być czarne. Jeśli zbierzesz niedojrzałe to poza kwiatkiem nie dojdą do idealnego stanu. Lepiej poczekać kilka dni dla pewności niż potem płakać nad rozlanym mlekiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi