Skocz do zawartości

Czy Już Zbierać?

edeks

Rekomendowane odpowiedzi

Z przyczyn związanych z chorobą (łodyga kwiatostanu od dołu zaczyna gnić) muszę zebrać wcześniej nasiona. Nie wiem czy to nie za wcześnie, myślę, że jakiś tydzień kwiatostan jeszcze pożyje, a potem cały zgnije :( Wrzucam zdjęcie... jak myślicie, gdybym odciął pęd i przesuszył nasiona jeszcze z tydzień, to nasiona będą w dobrym stanie?

Mój pęd:

bf5243878dfe672emed.jpg

Pęd z FAQ

torebki_nasienne_2.jpg

Wrzuciłem 2 zdjęcia dla porównania.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Kiedy roślina osiągni dojrzałość płciową, będzie w dobrym stanie, wypuści pęd (taka długa łodyga) na tym pędzie wyrosną małe pączki, z których wyrosną piekne kwiaty. Zalerznie od rodzaju rośliny sama się zapyli, lub trzebabędzią ją zapylić ;) capensisy są samopylne. Kwait przekwitnie, zwinie się w taką torebkę ja na zdjęciu, następnie zczernieje i nasiona same będą się wysypywać :)

A teraz dam zdjęcie zrobione dosc dawno temu.

Kwiatek:

16f3c412302ddeb6med.jpg

48c3b8538a549d03med.jpg

Pęd

f9930f022ab60028med.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo. Kwiatki już mam i zastanawia mnie czy dielsiana sama sie zapyla?

No a żeby nasiona sie nie wysypały na podłogę to kiedy wiem że można je zebrać ,

kiedy wiadomo że nasiona już sie nadają do wysiewu?

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy cały kwiatek wyschnie możesz go uciąć podłożyć kartkę i rozgnieść ten kwiatek. Nasionka muszą być czarne. Jeśli zbierzesz niedojrzałe to poza kwiatkiem nie dojdą do idealnego stanu. Lepiej poczekać kilka dni dla pewności niż potem płakać nad rozlanym mlekiem :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.