Skocz do zawartości

Jaka jest różnica między pleśnią a grzybem ?

neo_constantine

Rekomendowane odpowiedzi

Nie miałem do czynienia jeszcze z żadnymi paskudstwami tego typu ( pleśń , grzyb, glon). Może mi ktoś wyjaśnić ( i pokazać zdjęcia ) jak wygląda pleśń, grzyb itd.

Nie wiem czy coś się nie dzieje z moim dzbanecznikiem. Jakie są sposoby wytępnienia tych paskudztw? Słyszałem coś o czosnQ.

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Odnośnik do odpowiedzi

Nie koniecznie nawozowe, są też grzybobójcze ale i tych raczę nie wkładać bo w tak wilgotnym podłożu rozpuści się bardzo szybko i „uderzy roślinę dużym stężeniem”

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już mówimy o grzybach to mam takie pytanko:

Czy rośliny stojące w jednej podstawce z wodą mogą się zarazić od swojego "współlokatora" grzybem (bądź jakimiś pasożytami typu ziemiórki) ?

Odnośnik do odpowiedzi

Pleśń jest takim grzybem, że jego zarodniki są na tyle małe i lekkie że mogą swobodnie się rozprzestrzeniać poprzez powietrze. Wiem to z własnego doświadczenia, jak również z tego iż jestem na biol-chemie :) . Co ciekawe niedawno omawialiśmy grzybki :P .

Zatem jeśli cykl rozwojowy dojdzie do końca, to grzyb może się przenieść do innej doniczki. Radzę zatem żeby eliminować grzyba jak tylko się go zauważy.

Odnośnik do odpowiedzi

Ekspansja pleśni odbywa się poprzez powietrze, a nie poprzez wspólny podstawek na wodę, więc ArthasPL ma racje. Jeśli w jednej doniczce pojawiła się pleśń to należy ją jak najszybciej zwalczyć.

Ziemiórki są owadami i jeśli zauważyłeś już je w stadium imago, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że złożyły one jaja w innych doniczkach.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi :) Chyba jednak muszę kupić ten cały topsin; czytałem dziś, że cynamon jest dobry na pleśń, wiecie coś o tym? muszę wypróbować bo ten wywar z czosnku nie pomaga.

A ziemiórkę miałem jedną jak na razie i po złapaniu dałem na pożarcie rosiczce :D ale złożyła jaja w doniczce muchołówki; u innych roślin jeszcze nie widziałem larw ( na szczęście)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.