Skocz do zawartości

Sadzonka Lisciowa - Czy Cos Z Tego Bedzie?

PioFer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Okolo 3 tygodnie temu postanowiłem rozmnozyc moja mucholowke (cup trap) w tym celu wyrwalem (nie uciąłem) jednego "doroslego liscia" (dlatego w cudzyslowiu poniewaz roslinka ma niedobor swiatla, wytwarza bardzo male pulapki (ok. 6mm)) wraz z czescia bulwy. Wkopalem koncowke liscia (1cm) do doniczki z czystym torfem, przykrylem foila z dziurkami (24/h, czasem sciagam zeby zobaczyc cos sie dzieje) i jak narazie wszystko jest ok. liscie nie usycha, nie gnije. Co prawda pojawily sie glony ale mysle ze to nie przeszkadza.

Zamieszczam fotki jak to wyglada:

dsc02216jk5.jpg

dsc02219kd8.jpg

Co wy o tym sadzicie? kiedy moge sie spodziewac nowej roslinki?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.

Edytowane przez PioFer
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 43
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

Jeżeli siedzi już miesiąc i nadal częściowo jest zielony, to proponuję wyjąć liść z torfu i dokładnie obejrzeć, czy nie pojawiły się zaczątki nowych roślin - wyglądają one niepozornie, mniej więcej tak:

http://www.sarracenia.com/photos/horticulture/hort012.jpg

(te galaretowate wypustki po lewej)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli siedzi już miesiąc i nadal częściowo jest zielony, to proponuję wyjąć liść z torfu i dokładnie obejrzeć, czy nie pojawiły się zaczątki nowych roślin - wyglądają one niepozornie, mniej więcej tak:

http://www.sarracenia.com/photos/horticulture/hort012.jpg

(te galaretowate wypustki po lewej)

Sprobuje zrobic tak jak mowisz. Jesli okaze ze sie ze sa galaretowate wypustki to mam wsadzic spowrotem do torfu i czekac az wyrosna nowe roslinki?

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, delikatnie wyjmij liść. Swoją drogą na zdjęciu wygląda że za głęboko trochę zakopałeś, tak jak zauważyła szamanka - niestety to nie za dobrze. Jeżeli będą zaczątki młodych roślin, liść połóż płasko na torfie i lekko przygnieć.

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie odkopalem lisc, pojawily sie zaczatki nowych roslin 4 punkty. Lisc byl faktycznie dosc gleboko zakopany i na dodatek zakrecony co napewno utrudniłoby wydostanie sie roslinek na powierzchnie. Ponizej przedstawiam fotki jak to wyglada.

dsc02524sh2.th.jpg

dsc02528bt8.th.jpg

Lisc lezy teraz plasko na torfie lecz jego mala czesc jest zakopana (ok. 1cm) poniewaz tak jak pisalem lisc byl zagiety i nie dalo sie normalnie go polozyc. Wydaje mi sie ze za niedlugo powinny pojawiac sie stozki wzrostu :). Moofofoofqa dzieki za pomoc piwko

Edytowane przez PioFer
Odnośnik do odpowiedzi

Czy te "młode roślinki" które są na tym liściu nie powinny być lekko zakopane? Jak mają się ukorzenić skoro między torfem, a młodymi roślinkami jest stary liść? :/ proszę wytłumaczcie, bo sam właśnie zakopałem lisć muchołówki do torfu.

Odnośnik do odpowiedzi

Ano powinny byc, przekombinowałeś PioFer wg mnie, to może być dla nich szok, taka zmiana warunków, poza tym to są zaczątki maleńkich bulw, wkopałabym to przynajmniej minimalnie do ziemi.

Odnośnik do odpowiedzi

Stary lisc jest obok wiec nie bedzie problemu z ukorzenieniem.

@Szamanka sprobuje je jeszcze troche wkopac do ziemi. Zrobilem tak jak radzil Moofofoofqa pozatym byly za gleboko zakopane wiec pewnie mialby trudnosci z wydostaniemsie na powierzchnie.

Edytowane przez PioFer
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.