PioFer Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 (edytowane) Witam. Okolo 3 tygodnie temu postanowiłem rozmnozyc moja mucholowke (cup trap) w tym celu wyrwalem (nie uciąłem) jednego "doroslego liscia" (dlatego w cudzyslowiu poniewaz roslinka ma niedobor swiatla, wytwarza bardzo male pulapki (ok. 6mm)) wraz z czescia bulwy. Wkopalem koncowke liscia (1cm) do doniczki z czystym torfem, przykrylem foila z dziurkami (24/h, czasem sciagam zeby zobaczyc cos sie dzieje) i jak narazie wszystko jest ok. liscie nie usycha, nie gnije. Co prawda pojawily sie glony ale mysle ze to nie przeszkadza. Zamieszczam fotki jak to wyglada: Co wy o tym sadzicie? kiedy moge sie spodziewac nowej roslinki? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz. Edytowane 3 Maja 2008 przez PioFer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Ale żeś wkopał, do ziemi sie wsadza tylko to co było pod ziemią, czyli samą białą końcówkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 4 Maja 2008 Autor Share Napisano 4 Maja 2008 Wkopalem tak gleboko jak bylo wkopane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody-hodowca Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Co ty masz w tym torfie ?? Ja tam widzę glon, jakiś "patyk" też tam leży Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 Te glony pojawily sie dlatego ze doniczka jest przykryta folia a ten patyczek byl w torfie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 15 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2008 Minal juz ponad miesiac. Lisc zczarnial prawie caly, moze 1cm jest jeszcze zielony. Wydaje mi sie ze na dniach powinna pojawic sie nowa roslinka. Dam znac co i jak za jakis czas. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 Jeżeli siedzi już miesiąc i nadal częściowo jest zielony, to proponuję wyjąć liść z torfu i dokładnie obejrzeć, czy nie pojawiły się zaczątki nowych roślin - wyglądają one niepozornie, mniej więcej tak: http://www.sarracenia.com/photos/horticulture/hort012.jpg (te galaretowate wypustki po lewej) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 Kiedy przy mojej sadzonce zaczęły się robić takie wypustki wywaliłem cały liść, bo myślałem, że to coś niedobrego. Chyba spróbuję jeszcze raz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 15 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2008 Jeżeli siedzi już miesiąc i nadal częściowo jest zielony, to proponuję wyjąć liść z torfu i dokładnie obejrzeć, czy nie pojawiły się zaczątki nowych roślin - wyglądają one niepozornie, mniej więcej tak: http://www.sarracenia.com/photos/horticulture/hort012.jpg (te galaretowate wypustki po lewej) Sprobuje zrobic tak jak mowisz. Jesli okaze ze sie ze sa galaretowate wypustki to mam wsadzic spowrotem do torfu i czekac az wyrosna nowe roslinki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 Tak, delikatnie wyjmij liść. Swoją drogą na zdjęciu wygląda że za głęboko trochę zakopałeś, tak jak zauważyła szamanka - niestety to nie za dobrze. Jeżeli będą zaczątki młodych roślin, liść połóż płasko na torfie i lekko przygnieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 16 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2008 (edytowane) Wlasnie odkopalem lisc, pojawily sie zaczatki nowych roslin 4 punkty. Lisc byl faktycznie dosc gleboko zakopany i na dodatek zakrecony co napewno utrudniłoby wydostanie sie roslinek na powierzchnie. Ponizej przedstawiam fotki jak to wyglada. Lisc lezy teraz plasko na torfie lecz jego mala czesc jest zakopana (ok. 1cm) poniewaz tak jak pisalem lisc byl zagiety i nie dalo sie normalnie go polozyc. Wydaje mi sie ze za niedlugo powinny pojawiac sie stozki wzrostu . Moofofoofqa dzieki za pomoc piwko Edytowane 16 Czerwca 2008 przez PioFer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 Czy te "młode roślinki" które są na tym liściu nie powinny być lekko zakopane? Jak mają się ukorzenić skoro między torfem, a młodymi roślinkami jest stary liść? :/ proszę wytłumaczcie, bo sam właśnie zakopałem lisć muchołówki do torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 Ano powinny byc, przekombinowałeś PioFer wg mnie, to może być dla nich szok, taka zmiana warunków, poza tym to są zaczątki maleńkich bulw, wkopałabym to przynajmniej minimalnie do ziemi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 16 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2008 (edytowane) Stary lisc jest obok wiec nie bedzie problemu z ukorzenieniem. @Szamanka sprobuje je jeszcze troche wkopac do ziemi. Zrobilem tak jak radzil Moofofoofqa pozatym byly za gleboko zakopane wiec pewnie mialby trudnosci z wydostaniemsie na powierzchnie. Edytowane 16 Czerwca 2008 przez PioFer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 Nie wiem, na zdjęciach to wyglada jakby małe roślinki były na liściu i w dodatku jakby ten liść był przykopany od strony pułapki (to że zczerniała nie ma znaczenia) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi