Skocz do zawartości

Sadzonka Lisciowa - Czy Cos Z Tego Bedzie?

PioFer

Rekomendowane odpowiedzi

Moja sadzonka lisciowa ma juz cos okolo 2,5 miesiaca i jeszcze ne pokazaly sie mlode roslinki ale jestem dobrej mysli poniewaz czesc na ktore pojawily sie zaczatki roslin jest nadal zielona.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 43
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

nie wiem czy to prawda ale u mnie się sprawdziła

dałem sadzonke liściową obok rośliny matczynej i jedną sadzonke z puapki po krótkim czasie ok tygodnia miałem nowe rośliny :) rotfl

Edytowane przez wojtek0018
Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy to prawda ale u mnie się sprawdziła

dałem sadzonke liściową obok rośliny matczynej i jedną sadzonke z puapki po krótkim czasie ok tygodnia miałem nowe rośliny :) rotfl

nie uważasz, ze zbyt szybko??

Czym się rożni sadzonka z pułapki od sadzonki z liścia? Jak taką przygotować?? :P

Odnośnik do odpowiedzi

odcinasz pułapkę wraz z ogonkiem i sadzisz do ziemi :)

Hmm to ciekawe :) Niestety sadzonki liściaste mi nie wychodzą :( ale może spróbuję z pułapki :) Możesz opisać dokładniej? Zakopać całą pułapkę, czy tylko ogonek? Jak głęboko? Czy również trzeba zakrywać doniczkę folią do zwiększenia wilgotności? Pułapka ma całą powierzchnia przylegać do torfu?

Odnośnik do odpowiedzi

Urywasz pulapke wraz z kawalkiem bulwy. Zakopwac tylko koncowke pulapki (ogonek) na 0,5-1cm. Cala pulapka musi przylegac do torfu. I trzeba przykryc folia dla zwiekszenia wilgotnosci. Ja zakrywam na pol dnia folia a drugie pol dnia stoi bez foli. Ale ja tylko eksperymentuje (chyba dobrze napisalem :P ). I ja u siebie mam ciagle wigotne podloze i tez radze miec. Trzymam pulapki 3 tygodnie i jak na razie dobrze wygladaja. Tylko niektoree zaczynaja usychac :(

Odnośnik do odpowiedzi

Urywasz pulapke wraz z kawalkiem bulwy.

Mógłbyś to jakoś opisać? bo ja nie bardzo bym potrafił;)

Przy sadzonkach czy to z pułapek, liści czy pędu odradzam przykrywanie folią. Zwiększy to wprawdzie wilgotność ale ta nie ma większego wpływu na powstawanie sadzonek, a sprawia że może pojawić się pleśń. Przygotowane sadzonki kładziemy na torfie i traktujemy jak dorosłe rośliny. Jeżeli chcecie, mogę pokazać wszystko na zdjęciach.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcecie, mogę pokazać wszystko na zdjęciach.

Pewnie :) Tylko ze szczegółami :P Może dasz mi jakieś inne pomysły, bo z liści robię już 4 raz i za każdym razem liść czernieje :(

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.