Mike-L Napisano 11 Marca 2006 Share Napisano 11 Marca 2006 Witam. Muszę napisać pracę badawczą aby dostać się na olimpiadę biologiczną. Pomyślałem, że móglbym zająć się muchołówką, jako obiektem badań. Może to śmiesznie zabrzmi, ale jeszcze nie wiem co dokładnie miałbym u niej badać Myślałem, że może podawać jej różne materiały ( normalne jedzenie, kawalki papieru, plastik itp) i sprawdzic jak reaguje na różne substancje ( choć z drugiej strony to by mogło być dla niej zabójcze ) Ale w tym miejscu chiałbym zwrócić się do Was- znawców tych roślin : może macie pomysły na inne doświadczenia z tą rośliną, może jakieś ciekawe fakty o niej które można by wykazać? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewcik Napisano 11 Marca 2006 Share Napisano 11 Marca 2006 Z tym jedzonkiem to nie radzę.Muchołówka niepotrzebnie straci na nie energię. Moim zdaniem mógłbyś zastosować różną wilgotność dla kilku muchołówek,różne natężenie światła, podłoże.I wtedy badać,jaki jest ich przyrost w zależności od tych czynników. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike-L Napisano 11 Marca 2006 Autor Share Napisano 11 Marca 2006 hmm no tak, tylko ze wzrost w zaleznosci od czynikow zewnetrznych to mozna i na grochu czy fasolce robic a ja wlasnie chce coś oryginalnego wymyslic, dlatego pomyslalem o muchołówce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 11 Marca 2006 Share Napisano 11 Marca 2006 no to moze zależność ilości światła na szybkość reagowania ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike-L Napisano 11 Marca 2006 Autor Share Napisano 11 Marca 2006 o, o juz coś dobrego tylko jeszcze trzeba to tak kombinować pod kątem bibliografii. Tzn wszystko co mi 'wyjdzie' w doświadczeniu muszę udowodnić literaturą, którą muszę zdobyć. a więc temat musi byc oryginalny, a jednocześnie taki który można poprzeć książkami. Zobaczę co uda mi się znaleźć w bibliotece na ten temat. Dziękuję za odpowiedź, jakby ktoś jeszcze miał jakieś pomysły to naprawdę bardzo mi to pomoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krystek Napisano 11 Marca 2006 Share Napisano 11 Marca 2006 niedługo (latem lub jesienią) z tego co pamiętam Nepenti ma wydać książkę o roślinach owadożernych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 11 Marca 2006 Share Napisano 11 Marca 2006 Jeśli chodzi o literaturę to dużo w języku polskim raczej nie znajdziesz. Z tego co wiem jest chyba tylko jedna pozycja poświęcona roslinom owadożernym wydana w ciągu ostatnich kilku lat. Nie ma innej publikacji poświęconej tylko i wyłącznie owadożerom (Następna będzie ta z Nepenti). Musiałbyś szukać w innych pozycjach, gdzie powiedzmy muchołówce poświęcone są jakieś fragmenty, ale tam nie znajdziesz takich szczegółów jak zależność ośeietlenia i szybkośc reakcji. Swoją drogą to bzdura, ażeby wyniki własnych badań udowadniać literaturą. Nie po to robi się badania. Nie bada się czegoś, co ktoś już zbadał i udowodnił. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike-L Napisano 11 Marca 2006 Autor Share Napisano 11 Marca 2006 No wlasnie, glownie chodzi o fragmenty z ksiazek o ogolnej fizjologii roslin- tylko tam moze cos takiego byc. Gdy robiłem poprzedni temat ( wplyw jonów miedzi na fotosynteze u moczarki kanadyjskiej ) tez ciezko bylo o literature, ale jakos znalazłem. Zgadzam się, troche bez sensu. Ale z drugiej strony to nie są jakieś wielkie badania, raczej chodzi o to żeby dać od siebie jakiś wkład pracy. Wlasnie ze wszystkich olimpiad chyba tylko biologiczna ma taki zapis, ze trzeba napisac tą prace badawczą. No ale nie moge wybrzydzac, z biologią wiążę swoją przyszłość więc chcąc nie chcąc musze się podporządkować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewcik Napisano 11 Marca 2006 Share Napisano 11 Marca 2006 jest jedna publikacja w jez.polskim,wiec duzego wyboru nie masz(chyba, że jestes poliglota )Podbielkowski "Rośliny mięsożerne zwane też owadozernymi" Zycze powodzenia.Mozna ja nabyc w ksiegarni,a jak nie to w ksieg.internetowych.Ja sobie taka kupilam.nie ma w niej obszernych informacji,ale nic innego nie ma. A jesli chodzi o wpływ ilosci swiatla na szybkosc reagowania,to wg mnie jest to scisle powiazane z jej kondycja. Im ma lepsze warunki,tym lepsza jej kondycja,a co za tym idzie,szybkosc reagowania na bodzce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiio Napisano 12 Marca 2006 Share Napisano 12 Marca 2006 Jezeli chodzi o prace badawcza na OB zwiazana z muchołowka, to nalezy wykorzystac jej niezwykle wlasciwosci, tzn. zdolnosci. wiaze sie z tym kilka zagadnien: - reagowanie na bozce (np. m.in. szybkosc reakcji, sam mechanizm reakcji - przeciez roslina nie ma miesni i tu zaczyna sie zabawa z fizyka - cisnienie osmotyczne i takie tam); - rola miesozernych w ekosystemie (np. jaka funcje spelnia mucholowka w sieci pokarmowej, reflekcja w jakim stopniu jest autotrofem (prosucentem), a w jakim heterotrofem (konsumentem i tu ciekawe nie I tylko II rzedu - jak juz)); - wplyw roznych pierwiastkow na rozwoj rosliny (czyli mucha, ktora zywila sie pokarmem bogatym w np. jony miedzi, albo w jony kobaltu, dac ta muche do zjedzenia roslinie I (np. ta z miedzia) roslinie II np. ta muche z kobaltem); - jak dlugo moze przezyc (rozwijac sie prawidlowo) bez pokarmu - fotosynteza to nie wszystko, zeby prawidlowo sie rozwijac i zyc musi miec substancje mineralnie i takie tam... wiec nalezy wykorzystac jej cudowne wlasciwosci - trawienie zwierzat przez rosliny i jako jedna z nielicznych w swiecie flory wykonuje ruchy (nieliczac wzrostu), wiec odrzuc takie badania, ktore mozesz przeprowadzic np. na wspomnianej wczesniej fasoli Powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiio Napisano 12 Marca 2006 Share Napisano 12 Marca 2006 A taka mala dygresja: to jak CI poszlo z ta poprzednia praca?? I w ogole jak wrazenia z konkursu, bo ja jestem w 3. klasie gimnazjum i mam zamiar wziac udzial w OB, ale na ta edycje juz sie nie zalapie (niestety), ale sie zalapie, kiedy bede w 2. klasie LO, w styczniu. Tez myslalem czy nie zrobic pracy badawczej z wykorzystaniem miesozernych, ale jeszcze nie wiem. zaciekawil mnie temat Twojej poprzedniej pracy "wplyw jonów miedzi na fotosynteze moczarki kanadyjskiej" - mi sie podoba. prosil bym o jakies wskazowki, rady, przepmyslenia i wrazenia dotyczace OB P.S.: powodzenia na maturze z biologii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sardo Napisano 12 Marca 2006 Share Napisano 12 Marca 2006 Mike, tu masz coś o pułapkach i tym jak szybko się zamykają przy wyższych i niżysz temperaturach http://www.huntington.org/BotanicalDiv/IEA/venus.html (w języku angielskim ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiio Napisano 12 Marca 2006 Share Napisano 12 Marca 2006 a moze zrobic piramide ekologiczna biomasy? - pokazesz wtedy jak wielka role mucholowki ogrywaja w zwalczaniu owadow w Polnocnej Karolinie (skad pochodza)?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike-L Napisano 12 Marca 2006 Autor Share Napisano 12 Marca 2006 Wielkie dzieki za odpowiedz wszystkim. Nie sadzilem ze wogole bedzie sie komus chcialo odpisywac na moja prosbe Jasiio OB jest calkiem spoko co do mojej poprzedniej pracy to w zasadzie przyświecała mi myśl- co by tu zrobić zeby cos zrobic ale sie nie narobić . I dlatego taki mało odkrywczy temat. W praktyce to było tak ze w roztworze o roznym stezeniu siarczanu miedzi, przy dobrym oswietleniu badałem ilosc tlenu jaki byl wydzielany przez pęd moczarki. W zasadzie musiałem bardzo nagiąć wyniki aby dostosować je do teori, bo wcale tak ładnie nie wyszło. No a poza tym miałem sporo innych problemów np. na poczatku chcialem z ołowiem a nie z miedzią, ale nie miałem skąd wziąść ołowiu( bo to trucizna i nielegalne jest jej przechowywanie). Potem gdy dodawałem siarczanu miedzi do wody to mętniałą- bo wytwarzały się chlorki i inne takie tam, a znowu w wodzie destylowanej nie zachodzila fotosynteza, prawdopodobnie z powodu braku CO2. I tak w kółko coś ale ostatecznie udało mi się to wszystko przezwyciężyć. Ostatecznie za pracę dostałem tylko 20 punktow. I dlatego na następną edycję muszę zrobić nową bo prace punktowane od 30 dopiero zwalniają z pisania nowych. tak więc jeżeli chodzi o rady to poprostu musisz dokładnie przemyśleć temat i możliwe przeszkody, najlepiej zanim zaczniesz to znajdz literaturę bo z tym tez byl niemaly klopot. A co do samej olimpiady : Pytania takie że się można pochlastać Ale jeżeli dużo ćwiczysz, to używając strzępek informacji i logiki znacznie możesz zwiększyć szansę na trafną odpowiedź. Na tej ostatniej pytań na które znałem odpowiedz bylo moze z 10-15 ( to znaczy tyle było z materiału który przerobiłem - cała pierwsza klasa i polowa drugiej) a nad resztą musiałem nieźle kombinować. Ostatecznie zdobyłem równo 50 punktów co dało mi 16 ( coś koło tego, nie pamietam już ) miejsce w wojewodztwie. Do częsci ustnej zakwalifikowało się 5 osob. ponadto 2 osoby prezentowały swoje prace. Szczerze mówiąc nie pamietam dokładnie o czym byly bo to dzialo się 2 dnia , po prawie całonocnym świętowaniu więc na tych wykładach zajmowałem pozycję bliższą horyzontalnej niż wertykalnej ^^ Wrażenia ogolnie bardzo dobre, 2 godziny wysiłku umysłowego, reszta czasu czas wolny więc naprawde nie jest strasznie. Dobra to tyle off-topica jak chcesz cos jeszcze wiedziec to pisz ( ale raczej na priv bo nie wiem czy admini będą tolerować dalsze odejścia od tematu) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Yasioo_Nepenti Napisano 12 Marca 2006 Share Napisano 12 Marca 2006 temperatura także wpływa na szybkośc reagowania i zamykania pułapek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi