looky Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Witam wszystkich Mam problem, szukałem odpowiedniego tematu dla mojego problemu, ale nie znalazłem. W doniczce z rosiczką (drosera capensis red) chodzą robaczki dł. ok. 1mm, są białe. Nie wchodzą mi na rosiczki, chodzą i grzebią w torfie. Nie wiem co to za ścierwo ale jedna rosiczka już padła (nie wiem czy bezpośrednio przez robaki, czy przeze mnie bo odgrzebując torf w poszukiwaniu robaków mogłem przerwać korzonki). Nie chce ich stracić, bo chyba nie doczekam się, aż urosną do normalnych rozmiarów (mam je rok a największa ma ze 4cm wysokości). Czym je zwalczyć? I na przyszłość... skąd one się tam biorą? Chyba larwy są w torfie. Czy jakbym je przesadził do świeżego torfu (ale torfu, który podgrzałbym w piekarniku, żeby larwy zabić) pomogłoby to coś? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Te robaczki to takie malutkie skaczące? Jeśli tak to są to skoczogonki, i są właściwie nieszkodliwe, zywią się martwą materią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
looky Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 One nie skaczą. Tylko chodzą (głownie pod ziemią, ale na powierzchni też). Skrzydełek też nie mają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Takie cuś ... ?? >>> http://rosliny-owadozerne.pl/forum/Ziemior...-Nie-t7562.html M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
looky Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 No raczej nie. Moje raczej nie mają skrzydełek i są białe. A na tamtych zdjęciach są ciemne i mają skrzydełka. Postaram się zrobić zdjęcie, ale nie wiem czy się uda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Generalnie chodziło mi o to ... >>> http://strateeg.groeiservice.nl/afbeeldingen/sciaralarve.jpg Ale skoro to nie ziemiórki to pokaż te zdjęcia ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
looky Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 Generalnie mam słaby aparat i nie udało mi się zrobić dobrego zdjęcia. Może jest jakiś uniwersalny środek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 najpierw zidentyfikuj te robaki, środki chemiczne znacznie osłabiają rośliny. Po co masz je narażać skoro te robaki mogą być nie szkodliwe? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 najpierw zidentyfikuj te robaki, środki chemiczne znacznie osłabiają rośliny. Co ty bredzisz? Współczesne środki chemiczne właściwie stosowane są całkowicie bezpieczne dla roślin. Ze względu na rozmiar sądzę, że to jednak skoczogonki, larwy ziemiórek są nieco większe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
looky Napisano 8 Maja 2008 Autor Share Napisano 8 Maja 2008 Wiecie co przyjrzalem sie im bardziej. One jednak nie sa biale tylko takie troche bialo-brazowe. Ale one nie skacza. Maja tez takie dwie antenki na glowie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi