Skocz do zawartości

Robaki W Torfie I Śmierć Rosiczki

looky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam problem, szukałem odpowiedniego tematu dla mojego problemu, ale nie znalazłem. W doniczce z rosiczką (drosera capensis red) chodzą robaczki dł. ok. 1mm, są białe. Nie wchodzą mi na rosiczki, chodzą i grzebią w torfie. Nie wiem co to za ścierwo ale jedna rosiczka już padła (nie wiem czy bezpośrednio przez robaki, czy przeze mnie bo odgrzebując torf w poszukiwaniu robaków mogłem przerwać korzonki). Nie chce ich stracić, bo chyba nie doczekam się, aż urosną do normalnych rozmiarów (mam je rok a największa ma ze 4cm wysokości). Czym je zwalczyć? I na przyszłość... skąd one się tam biorą? Chyba larwy są w torfie. Czy jakbym je przesadził do świeżego torfu (ale torfu, który podgrzałbym w piekarniku, żeby larwy zabić) pomogłoby to coś?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

No raczej nie. Moje raczej nie mają skrzydełek i są białe. A na tamtych zdjęciach są ciemne i mają skrzydełka. Postaram się zrobić zdjęcie, ale nie wiem czy się uda.

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw zidentyfikuj te robaki, środki chemiczne znacznie osłabiają rośliny.

Co ty bredzisz? Współczesne środki chemiczne właściwie stosowane są całkowicie bezpieczne dla roślin.

Ze względu na rozmiar sądzę, że to jednak skoczogonki, larwy ziemiórek są nieco większe.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co przyjrzalem sie im bardziej. One jednak nie sa biale tylko takie troche bialo-brazowe. Ale one nie skacza. Maja tez takie dwie antenki na glowie. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.