fawin Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Witam, mam pytanie czy dzbanecznika Nephentes Ventrata można wystawić na dwór, czy lepiej nie, jeśli tak to czy czymś osłonić (dać w zacienione miejsce, chronić od wiatru, zrobić jakiś mały namiot z foli), czy nie trzeba niczego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Ja bym nie wystawiał. Dzbaneczniki z tego co wiem bardzo nie lubią zmiany warunków. Jak to ktoś określił : "rośliny są jak chorzy na autyzm, Ty nie zauważysz różnicy a dla nich to będzie zupełnie inny świat". Jeśli coś mu nie podpasuje to będzie się aklimatyzował co wiąże sie często z utratą dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 (edytowane) Mojemu utrata dzbanków nie grozi bo ich jeszcze nie ma, tzn. ma małe zaczątki, które powolutku się powiększają. Ok, czyli lepiej nie wystawiać? A jak długo te dzbaneczki mogą się tworzyć? PS. spoko to powiedzonko Edytowane 5 Maja 2008 przez fawin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Nie wiem jak u innych ale u mnie trwa to dosyć długo. Myślę że cały proces (zalążek -> gotowy dzbanek) u mojej Ventraty powinien sie zamknąć w około miesiącu. :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Jak wystawisz to dzbanków mieć wogóle nie będziesz przez następne parę miesięcy, bo dzbanek się będzie od początku aklimatyzował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 8 Maja 2008 Share Napisano 8 Maja 2008 jest jedno wyjście, ale przezemnie jeszcze nie sprawdzone powiesić dzbanka w szklarni (przewiewnej). Innej opcji w naszym klimacie nie widze no chyba że mieszkasz zaraz przy jeziorze ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 9 Maja 2008 Autor Share Napisano 9 Maja 2008 Do jeziora mam dosyć daleko niestety To będę trzymał w domu, bo nie chcę znów czekać... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2008 Jeszcze jedna opcja mi się nasunęła, czy mógłbym dzbanka nie trzymać non-stop na dworze, tylko wystawiać go na kilka godzin, gdy słońce świeci? I czy jak będzie już na tym słońcu, to czy go nie przysmarzy, nie widział słońca nawet przez okno, coprawda, stał na południowym oknie do którego słońce niestety nie docierało, gdyż nad oknem mam dach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 A umiesz czytac to co ludzie pisza ?? Nawet kilkugodzinna zmiana warunkow jest odczowana przez dzbanecznika. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2008 nie pisal tu nikt o kilkugodzinnej zmianie warunkow.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 (edytowane) Heh to was zaskocze moja ventrata rośnie na dworzu i ma dzbanki. Trzeba tylko pamiętać żeby miała stale wilgotne podłoże. Początkowo sie przysmaży ale potem odbija i puszcza dzbanki:-) Więc przestańmy się z nimi cackać;P Edytowane 12 Czerwca 2008 przez paulo09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2008 (edytowane) precyzując, czy jak już będzie na tym dworze zaaklimatyzowana, to przenosząc ją na zimę do mieszkania traci dzbanki? czy zimujesz jakoś na zewnatrz? Edytowane 12 Czerwca 2008 przez fawin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 No jak sie zaaklimatyzuje to puści dzbanki. Tylko takie aklimatyzowanie dwa razy w roku to za dużo. Może ja się z moją ventratą cackam ale wygląda nieco lepiej . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Zimą zawsze tracą dzbanki. Ja jakoś si etym nie przejmuje zbytnio bo to normalny proces a i przy okazji roślina odpoczywa:-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2008 czyli w lato na dwór, a w zimie do domu, do zimniejszego pomieszczenia? i czy jeszcze w czasie zimowania trzeba nawilżać powietrze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi