sacik Napisano 8 Maja 2008 Share Napisano 8 Maja 2008 witam mam kwiat u capensisa jak pobrac z niego nasiona i czy to możliwe ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 8 Maja 2008 Share Napisano 8 Maja 2008 Musi "podnieść" główkę do góry i zakwitnąć, potem przekwitnięty kwiatuszek robi się czarny i usycha. Jak będzie czarny, sam poznasz kiedy trzeba uciąć i wysypać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuper Napisano 8 Maja 2008 Share Napisano 8 Maja 2008 (edytowane) witam mam kwiat u capensisa jak pobrac z niego nasiona i czy to możliwe ?? Oczywiście jest to możliwe, będzie bardzo dużo nasion gdyż jest podzielony. Kwiatostan Drosery Capensis jest samopylny, więc nie trzeba samodzielnie przenosic pyłku. Do czasu zbioru nasion jeszcze troszkę czasu minie, lecz ja robie tak... Gdy kwiat przekwitł i staje się w 75% czarny (obumieranie komórek) odcinam go przy samym pędzie i czekam aż cały wyschnie. Później wysypuje nasionka . Kwiat i pęd kwiatowy łączy coś takiego jak "cienka nitka" i tam odcinasz. Powonno wystarczyc Edytowane 8 Maja 2008 przez wuper Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 8 Maja 2008 Autor Share Napisano 8 Maja 2008 a czy te nasionka to będą znajdowały się w kwiatkach czy gdzie bo rok temu też miałem kwiat u tej rośliny i były kwiatki ale go odciełem ?? :blink: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 8 Maja 2008 Share Napisano 8 Maja 2008 Jak przekwitnie to takie "główki" z nasionkami się zrobią Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 8 Maja 2008 Share Napisano 8 Maja 2008 poczytaj mój temat mam tam zdjęcia temat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi