Skocz do zawartości

Małe Białe Larwy W Kapturnicy

Gawien

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj patrząc do środka jednego kielicha w mojej kapturnicy zauważyłem że jest tam kilka / kilkanaście małych białych larw / glizd czy coś w tym stylu. Mają moze ze 2 mm i małe czarne główki. Są dosyć ruchliwe. Nie mam jak zrobić zdjęcia bo jest to nie wykonalne , nie mam też za bardzo jak wyjac tych robali.

Ktoś wie co to może być ?

Odnośnik do odpowiedzi

podobno w niektórych kapturnicach żyją jakieś larwy, jaka to kapturnica??

Nie dla wszystkich owadów rośliny owadożerne są niebezpieczne. Larwy widliszka Wyeomyia smithi rozwijają się w rurkach kapturnicy purpurowej, a osobniki dorosłe nie mają problemu z wlatywaniem i wylatywaniem z dzbanuszka.

takie coś jest na flytrap.pl

Odnośnik do odpowiedzi

larwy może wykluły się z jakiejś ofiary. Miałem kiedyś taki przypadek, że w kapturnicy wylęgły mi się larwy muchy. Śmierdziało toto padliną, że po obiedzie mógłby się we wrażliwszych żołądkach załączyć autoreverse.

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taką samą sytuację w mojej Juthatip Soper, więc to może jakaś przypadłość dla tej odmiany. Tutaj temat był poruszany: http://rosliny-owadozerne.pl/forum/index.p...t=0&start=0

Owady żyły tam prawdopodobnie przez cały zeszły rok, a właściwie przez pół roku, bo kupiłem ją latem 2007 i źle nie było. Po zimie kapturnica mi niestety padła, ale nie wydaje mi się, żeby one były tego przyczyną - prawdopodobnie załatwiła ją pleśń. No ale stuprocentowej pewności nie mam.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.