.::Tomek::. Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 (edytowane) Od pewnego czasu zaobserwowałem czernienie liści i ich zwijanie się. Myślę, że może być to problem torfu. Gdyż w ogrodniczym kupiłem torf "Dla iglaków i innych roślin kwaśnolubnych wzbogacony mikro elementami i nawozami organicznymi"<był to jedyny torf w moim mieście>. Ale mam także podejrzenia że mogłem przelać roślinę. A to liście. PS. Zdjęcia robione komórką potem dodam cyfrówką gdzyż chwilowo jej nie mam. Edytowane 10 Maja 2008 przez .::Tomek::. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Torf jest problemem. Ma być czysty torf bez zadnych nawozów i minerałów. Jak najszybciej przesadz rosliny Takie jest moje zdanie... Pozdro! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.::Tomek::. Napisano 10 Maja 2008 Autor Share Napisano 10 Maja 2008 Może być torf z pobliskiego torfowiska naturalnego???? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Na Twoim miejscu raczej bym zamowił z nepenti czy od kogos co sprzedaje na forum , albo poszukał w sklepie czystego torfu o ph koło 3,5 . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Nie zamawiaj z nikąd bo szkoda kasy nie bierz z torfowiska bo nie wiadomo co z nim przyniesiesz. Najlepiej poszukaj po kwiaciarniach badz marketach torfu o ph 3-5,5 bez nawozow itp. i to wszystko. Ale z tego co mi się wydaje to po prostu stare liście albo za mało światła, tamta ziemia raczej nie powinna zaszkodzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.::Tomek::. Napisano 10 Maja 2008 Autor Share Napisano 10 Maja 2008 No możliwe że za mało światła ostatnio słońce u mnie mało świeciło a niczym nie doświetlałem. I jak już pisałem w m,ojej okolicy nie ma żadnych innych torfów w kwiaciarniach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi