dawka930 Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Witam, ma pytanko;p Dlaczego gdy moje muchołówki łapią jakieś owady, to po jakimś czasie ta pułapka w których ten pokarm jest, usycha...??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Możliwe, że po prosty połapka się zużywa, albo owady są za duże dla roślinki (coś kiedyś tak słyszałam, bo miałam identyczny problem), więc nie martw się, wszystko raczej jest OK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 no tak... niedawno zakupiłem muchołówkę i widzę, że mi tez zaczyna usychać :/ W którym miejscu mam uciąć liść?? Przy samej ziemi (torfie)?? czy może jednak zostawić trochę łodygi ponad torfem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Zostaw, ucinaj dopiero jak całkiem zczernieje, rośliny owadożerne odzyskuja bardzo dużo substancji z obumierajacych liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 A ja mam tak że zaczyna czernieć w miejscu gdzie ta ofiara ma pyszczek bo wydaje mi się że mogła sie bronić i podgryzła liścia. Tak samo się dzieje jak liścia skaleczymy i zaczyna przegniwać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Każda pułapka ma zdolność trawienia owada tylko jeden raz (bardzo rzadko dwa razy). Po strawieniu otworzy się i po podrażnieniu może się jeszcze zamknąć, ale nie wytwarza już soku trawiennego. Z "punktu widzenia" rośliny staje się więc niepotrzebna i roślina naturalnie się jej pozbywa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Każda pułapka ma zdolność trawienia owada tylko jeden raz (bardzo rzadko dwa razy). Po strawieniu otworzy się i po podrażnieniu może się jeszcze zamknąć, ale nie wytwarza już soku trawiennego. Z "punktu widzenia" rośliny staje się więc niepotrzebna i roślina naturalnie się jej pozbywa. Mylisz się muchołówka może trawić tyle razy ile razy się zamknie pułapka 2-3 ... ///EDIT by ozii: Dalsza dyskusja dzieje się w temacie pod TYM linkiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi