Ununium Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Mam problem ze swoja rosiczką - drosera capensis. Od pewnego czasu obserwuje jak jej liscie staja sie czerwone a pozniej gnija. Czerwony nalot wchodzi na lisc od łodynki a nastepnie przesuwa sie dalej do konca liscia i pozniej lisc traci krople i gnije. zauwazylem tez ze korzen w mojej roslinie zrobil sie czarny. nie wiem czym jest to spowodowane i jak mam sobie z tym poradzic. jezeli ktos jest w stanie mi pomoc to bardzo prosze i dziękuje z góry . daje tez zdjecia by lepiej to zobaczyc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Wiesz ... na tych zdjęciach oprócz łóżka nic nie widać ... Zdjęcia sa mało ostre i trudno cikolwiek powiedziec o roślinie ... Napisz jakie ma warunki ... Gdzie stoi ... Ile wody lejesz i jak czesto ... Skoro gnija korzenie to moze być spowodowane nadmiarem wody ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Wygląda to na przypalenie słońcem. Miałem podobną sytuacje. Mało wody, ostre słońce i łodygi zrobiły się czerwone. spowolniło to wzrost rośliny, a następnie usychanie liści. Nie wiem, czy do rzeczywiście słońce, ale ja zauważyłem taką zmianę po wystawieniu roślin na ostre słońce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ununium Napisano 13 Maja 2008 Autor Share Napisano 13 Maja 2008 jest na poludniowym parapecie, ma calu czas w podstawku okolo 1.5 cm wody. Dodatkowo jest ona wlozona z podstawkiem do akwarium do ktorego nalewam wody aby byla wieksza wilgotnosc. Od samego poczatku ja tak trzymam i pierwszy raz mam taki przypadek przez 2 lata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 w takim razie to nie wiem... wystawiasz ją na dwór?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ununium Napisano 13 Maja 2008 Autor Share Napisano 13 Maja 2008 :/ planuje zmienic jej ziemie i przeloze ja na miejsze slonce. moze pomoze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 mniejsze słonce? Kiepski pomysł, wtedy dopiero zacznie wariować Owadożerki lubię dużo słońca. A może chociaż raz zdarzyło Ci się przesuszyć roślinę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Nie wiem po co wstawiac rosiczki do akwarium ... ? Rosiczki nie lubią wysokiej wilgotności powietrze ... Jest to pierwszy stopień do rozwoju grzyba ... Moze u Ciebie właśnie pokazał sie grzyb ? Czerwony kolor ? Moze to jakiaś rdza (choroba grzybowa) ... Wysoka wilgotnosć to główny sprawca pojawienia sie tej choroby ... Może sie myle, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Ununium, Twojej rosiczce nic się nie dzieje. Musi się przystosować do nowych warunków. Analogiczną sytuację miałem u siebie, a rosiczka była równie duża. Myślę, że to kwestia przystosowania się. Na pewno jej to przejdzie. Z drugiej strony zacząłem się zastanawiać czy to, że liście szybko usychają może być spowodowane wysokością rośliny. Jak u Ciebie moja tez nie ma dodatkowych korzeni, które z reguły wytwarzają w czasie wzrostu. Zobaczymy za jakiś czas czy Twoja rosiczka się ustabilizuje. Nie chce Ci proponować ewentualnych rozwiązań, dopóki z nią nie zacznie się dziać coś na prawdę złego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ununium Napisano 14 Maja 2008 Autor Share Napisano 14 Maja 2008 ok. dziękuje bardzo:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi