Skocz do zawartości

Filtr Ro.

Dorian

Rekomendowane odpowiedzi

Szukaj osmozy akwarystycznej (np. taka jak w linku u jkwiatka). Nie używaj czasem osmozy spożywczej (z mineralizatorem). Niestety tania osmoza nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Polecam podpytać co brać a czego nie brać akwarystów słonowodnych.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie używaj czasem osmozy spożywczej (z mineralizatorem).

Ja mam filtr osmotyczny z mineralizatorem. Zazwyczaj w takim wypadku montowane są 2 kraniki - z jednego leci woda mineralizowana, a z drugiego niemineralizowana, dlatego takie rozwiązanie nie jest złe, jesli ktos chce jeszcze uzywac filtra RO także w gospodarstwie domowym. U mnie deszczówka jest fatalnej jakości,a kupując destylkę nawet w markecie wydawałbym o wiele więcej $ niż kosztuje utrzymanie filtracji RO.

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj w takim wypadku montowane są 2 kraniki - z jednego leci woda mineralizowana, a z drugiego niemineralizowana...

No właśnie "zazwyczaj". Niezależnie od tego pamiętajmy aby kupując osmozę mieć w niej możliwość ominięcia mineralizatora.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Też zamierzam zainwestować w filtr odwróconej osmozy, bo woda ze sklepu już mnie zrujnowała. Czy może jest jakiś bardziej ekonomiczny sposób pozyskania wody do podlewania, poza deszczówką? Ile wynosi litr wody z filtra (biorąc pod uwagę cene wody, cene całego filtra i wymiany filtra węglowego itp.)? W filtrze trzeba wymieniać co 6 miesięcy filtr węglowy? Czy wystarczy przefiltrować raz wodę, aby uzyskać 2 stopnie niemieckie?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tyle podlewam kranowa ciegle [zadko deszczowka] i wszystko gra roslinki rosna tak jak maja rosnac a i dodam ze zraszam jeszcze moje dzbanki ;]

Chyba mam najlepsza wode kranowa z calego forum hehe

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.