Dorian Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Witam, mam pytanie jaki mam wybrać filtr osmozy zebym mogł taika wodą podlewać roslinki?? Chodzi mi o jakis możliwie najtanszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Taki będzie ok http://www.allegro.pl/item359448641_osmoza..._osmoza_eu.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Szukaj osmozy akwarystycznej (np. taka jak w linku u jkwiatka). Nie używaj czasem osmozy spożywczej (z mineralizatorem). Niestety tania osmoza nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Polecam podpytać co brać a czego nie brać akwarystów słonowodnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Nie używaj czasem osmozy spożywczej (z mineralizatorem). Ja mam filtr osmotyczny z mineralizatorem. Zazwyczaj w takim wypadku montowane są 2 kraniki - z jednego leci woda mineralizowana, a z drugiego niemineralizowana, dlatego takie rozwiązanie nie jest złe, jesli ktos chce jeszcze uzywac filtra RO także w gospodarstwie domowym. U mnie deszczówka jest fatalnej jakości,a kupując destylkę nawet w markecie wydawałbym o wiele więcej $ niż kosztuje utrzymanie filtracji RO. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Zazwyczaj w takim wypadku montowane są 2 kraniki - z jednego leci woda mineralizowana, a z drugiego niemineralizowana... No właśnie "zazwyczaj". Niezależnie od tego pamiętajmy aby kupując osmozę mieć w niej możliwość ominięcia mineralizatora. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marc3l Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 Też zamierzam zainwestować w filtr odwróconej osmozy, bo woda ze sklepu już mnie zrujnowała. Czy może jest jakiś bardziej ekonomiczny sposób pozyskania wody do podlewania, poza deszczówką? Ile wynosi litr wody z filtra (biorąc pod uwagę cene wody, cene całego filtra i wymiany filtra węglowego itp.)? W filtrze trzeba wymieniać co 6 miesięcy filtr węglowy? Czy wystarczy przefiltrować raz wodę, aby uzyskać 2 stopnie niemieckie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 1 Lipca 2008 Share Napisano 1 Lipca 2008 Ja powiem tyle podlewam kranowa ciegle [zadko deszczowka] i wszystko gra roslinki rosna tak jak maja rosnac a i dodam ze zraszam jeszcze moje dzbanki ;] Chyba mam najlepsza wode kranowa z calego forum hehe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 1 Lipca 2008 Share Napisano 1 Lipca 2008 Jak ktos ma jakies inne filtry niz RO prosze dac mi znac bo niewiem co zrobic/kupic Chyba mam najlepsza wode kranowa z calego forum hehe Moje tez na takiej rosna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi