Dorian Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Witam, mam pytanie jaki mam wybrać filtr osmozy zebym mogł taika wodą podlewać roslinki?? Chodzi mi o jakis możliwie najtanszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Taki będzie ok http://www.allegro.pl/item359448641_osmoza..._osmoza_eu.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Szukaj osmozy akwarystycznej (np. taka jak w linku u jkwiatka). Nie używaj czasem osmozy spożywczej (z mineralizatorem). Niestety tania osmoza nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Polecam podpytać co brać a czego nie brać akwarystów słonowodnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 marrom napisał: Nie używaj czasem osmozy spożywczej (z mineralizatorem). Ja mam filtr osmotyczny z mineralizatorem. Zazwyczaj w takim wypadku montowane są 2 kraniki - z jednego leci woda mineralizowana, a z drugiego niemineralizowana, dlatego takie rozwiązanie nie jest złe, jesli ktos chce jeszcze uzywac filtra RO także w gospodarstwie domowym. U mnie deszczówka jest fatalnej jakości,a kupując destylkę nawet w markecie wydawałbym o wiele więcej $ niż kosztuje utrzymanie filtracji RO. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 fly guy napisał: Zazwyczaj w takim wypadku montowane są 2 kraniki - z jednego leci woda mineralizowana, a z drugiego niemineralizowana... No właśnie "zazwyczaj". Niezależnie od tego pamiętajmy aby kupując osmozę mieć w niej możliwość ominięcia mineralizatora. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marc3l Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 Też zamierzam zainwestować w filtr odwróconej osmozy, bo woda ze sklepu już mnie zrujnowała. Czy może jest jakiś bardziej ekonomiczny sposób pozyskania wody do podlewania, poza deszczówką? Ile wynosi litr wody z filtra (biorąc pod uwagę cene wody, cene całego filtra i wymiany filtra węglowego itp.)? W filtrze trzeba wymieniać co 6 miesięcy filtr węglowy? Czy wystarczy przefiltrować raz wodę, aby uzyskać 2 stopnie niemieckie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 1 Lipca 2008 Share Napisano 1 Lipca 2008 Ja powiem tyle podlewam kranowa ciegle [zadko deszczowka] i wszystko gra roslinki rosna tak jak maja rosnac a i dodam ze zraszam jeszcze moje dzbanki ;] Chyba mam najlepsza wode kranowa z calego forum hehe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 1 Lipca 2008 Share Napisano 1 Lipca 2008 Jak ktos ma jakies inne filtry niz RO prosze dac mi znac bo niewiem co zrobic/kupic Cytat Chyba mam najlepsza wode kranowa z calego forum hehe Moje tez na takiej rosna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi