locohamster Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 (edytowane) Witam, jestem nowy na tym forum. Od kilku dni szperałem tutaj po tematach, faq itd a dzis juz mam swoja pierwsza roslinke i kilka pytan z nia zwiazanych : Na jednym zdjeciu pomumerowalem koncówki listków od 1-3. Prosze powiedziec mi czy jest to normalny wyglad (wyschniete końcówki)? Czy tak wygladaja pułapki ktore cos ostatnio konsumowały? Czy jest to wina kiepskiej kondycji roslinki po pobycie w OBI? Czy mam podjąć jakies szczgolne działania z tymi koncówkami ? (urwac koncowke / cały liste) czy zostawic jak jest ? Na listkach nie ma praktycznie wcale tej kleistej wydzieliny. patrz : DSCN1368 (Medium). I znow czy to tez kwiestia warunkow w OBI i co i czy cos z tym robic sie da/powinno. Jak widać na zdjeciach w tej małej donniczce sa 2 roslinki. Jedna srednica 6cm druga 5cm. Donniczka ma 9cm srednicy. Do jakich rozmiarow taka rosiczka rośnie ? (PS. rozpozna ktos gatunek ? ) Czy nalezy je przesadzic od osobnych donniczek ? (zrobic to pozniej jak wyrosna/ nie ma potrzeby ich wcale przesadzac) I ostatnie : w listkach sa jakies pozostałosci po zjedzonych muszkach/mrowkach (trudno okreslić). Czy nalezy je usuwać ? Jeśli tak to jak. Edytowane 12 Maja 2008 przez locohamster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Jest to Drosera aliciae , naprawde ładny okaz trafiłeś jak na OBI Nie przejmuj sie tymi uschniętymi koncówkami Resztki robaków możesz usunąć pęsetką ale ja np. nie robie tego To że nie ma kropelek to wina warunków w OBI , wystaw ją na słońce to kropelki sie pojawią Jeżeli nie chcesz nie musisz przesadzac Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locohamster Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 Jakos mało czerwone sa te listki, ale to chyba tez słoneczko powinno załatwic? PS. Bede hodował ja na parapecie, do wyboru mam wschodnie okno, albo zachodni balkon. Noce/wieczory bywaja dosc zimne jeszcze a ja rano trzymam ja na wschodnim , po poludniu boje sie przenosic na balkon bo moge o niej na noc zapomnieć i mi zmarźnie. Co doradzacie ? Czy wschodni parapet wystarczy ? I pilnowac by miała zawsze wode w donniczce ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Pare dni na słońcu i bedzie ok ... A co do parapetu to oczywiście najlepszy południowy ... Paraped wschodni, a zachodni nie różni sie specjalnie nasłonecznieniem ... Na wschodnim słońce jest rano a na zachodnim popołudniu ... Mozesz tez w dzień wystawiać ją na zewnątrz tylko UWAGA na popażenia ... Woda ok 1 cm ... Jeśli wystawiasz na pole to troszke wiecej ... A jeśli w domu to możesz jej dac jeden dzień przerwy miedzy podlewaniem ... Roślina "wypije" wode ... 1 dzień przerwy i znowu ... Przy mocnym podlewaniu lubi sie pokazać pleśń .... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Jeśli chodzi o przesadzanie to sprawdź czy korzenie nie wychodzą dołem. Jeśli tak to oznacza to, że rośliny mają za ciasno i należało by je przesadzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locohamster Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 A jak z rozmiarami do ktorych rośnie taka roślinka ? Nie poniszczy sie ukorzenienia przy przesadzaniu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Z tego co wiem to do ok 8/9 cm ... Różnie bywa ... Jesli bedziesz robił to ostrożnie to napewno nie uszkodzisz korzeni ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locohamster Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 A jak z rozmiarami ? http://pl.wikipedia.org/wiki/Rosiczka_Alicji wg google rozpietosc roslinki wynosi 6cm - czyli moja juz nie urosnie? Czy są wieksze rozmiarowo rosiczki ? A co do przesadzania, to czy nie poniszczy sie ukorzenienie roslinek jak teraz beda rosły razem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Są większe, największe dorastaja do metra srednicy, twoja juz raczej nie urośnie za dużo. W ostatnim zdaniu totalnie nie wiem o co chodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 do metra?? to chyba tylko w naturze i bardzo rzadko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locohamster Napisano 13 Maja 2008 Autor Share Napisano 13 Maja 2008 Czy Drosera aliciae podczas gdy cos jej sie napanoszy do liścia powinna sie zwijać ? Na balkonie u mnie mówki robie grasują. Jedna po dostaniu sie do pułapki bez trudu sie wygramoliła a rosiczka nie zwijała sie jak to robia Drosera Capensis. Ten gatunek tak nie robi. Czy tez cos z nim nie tak ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 też się zwija, tylko że wolno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 JEsli ofiara jest silna to wydostanie sie z liścia ... Widocznie rosiczka ma słabo wyksztalcone kropelki ... Jesli bedzie miała sporo światła to bedzie wyglądać tak: >>> http://rosliny-owadozerne.pl/forum/Drosera...red--t7648.html Alicia nie zwija liścia w kilka sekund ... Zwykle trwa to troche dłuzej ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locohamster Napisano 16 Maja 2008 Autor Share Napisano 16 Maja 2008 Prosze o info czy z moja rosiczka wszystko ok? Czy powinna byc taka czerwona na lisciach ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moori Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Jeśli wystawiałeś ją na słońce lub mocniejsze światło to obstawiałbym za poparzeniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi