biedronkaoo7 Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Ostatnio zauważyłam, że moja drosera scorpioides usycha, dziś już wygląda nieciekawie. Są jakiesz szanse na odratowanie? Do tego pulchella x nitidula obecnie też źle wygląda. Dla porównania zdjęcia: Zrobione w dniu zakupu (około miesiąc temu): Zrobione dzisiaj: Obie rośliny rosły w jednej doniczce. Na torfie zrobiły się takie białe kropeczki, troche jak pleśń, ale bardziej wyglądały jak mąka Rośliny co rano podlewałam woda destylowaną, stały na południowym parapecie. Może dwa razy były na dworze, ale raczej nie w pełnym słońcu. Jak je odratować? Sorry, za jakość zdjęć, ale robiłam szybko bo mi się baterie rozładowały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Wg mnie pulchella x nitidula za mało swiatła, scorpioides juz nie zyje chyba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 13 Maja 2008 Autor Share Napisano 13 Maja 2008 No to jak reanimować pulchella x nitidula? Stoi na południowym oknie, zaraz przy szybie, tak że jak tylko jest słońce to świeci na nią cały dzień prawie, już jej lepszego miejsca nie znajdę Jak bardzo świeci słonce to ją na balkon wystawiać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Nie, słońce które nie przeszło przez szybę moze byc dla niej zabójcze, a przynajmniej poparzy. Ja taki efekt własnie miałam z moja pigmejka w zimie, kiedy na pewno brakowało jej światła, dziwne, że twoja nie odbiła. Obwąchaj dla pewnosci doniczkę od spodu czy torf nie zgnił i poobserwuj czy nie masz ziemiórek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 13 Maja 2008 Autor Share Napisano 13 Maja 2008 (edytowane) Cytat Obwąchaj dla pewnosci doniczkę od spodu czy torf nie zgnił i poobserwuj czy nie masz ziemiórek. Dzisiaj ją przesadziłam bo już się wystraszyłam tych kropek na torfie. Nic w nim nie było, żadnych ziemiórek. Teraz jest w świeżutkim torfie z biohemicy. Edytowane 13 Maja 2008 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 14 Maja 2008 Autor Share Napisano 14 Maja 2008 Mam takie pytanie, czy mogłabym dać ją na balkon w takim mały akwarium? Bo w sumie to ja mieszkam na parterze i teraz kiedy słońce świeci wysoko, promienie słońca nie dochodza do domu, tylko gdzieś do połowy balkonu. Może jak postawie akwarium na boku, to będzie miała taką barierę szklaną i bym ją tam dała na balkon? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 A po jakiego grzybka chcesz do akwarium !! możesz zostawić na parpaecie ale załóż jaką firanke albo coś zeby roślinia nie dostawała ostrego słońca. Scorponides padła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 14 Maja 2008 Autor Share Napisano 14 Maja 2008 Po prostu Szamanka napisała, że promienie powinny przejść przez szybę, dlatego chciałam jej zrobić tą szybę, ale tam gdzie świeci ostre słońce. Z tego co wiem to promienie UV przez szybe nie przechodzą, a przez firankę i owszem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem. Nie wiem czy w takim terra nie będzie za gorąco, i czy wogle jest taka potrzeba, południowy to bardzo dobry parapet i przyczyna może lezeć w czymś innym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi