Skocz do zawartości

Polski Gatunek Chroniony.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Powiedzmy, że są wyjątki, kiedy jakiś gatunek upodobał sobie środowisko ludzkie. Np. kawka, albo kociuszek. Niektóre gatunki to wręcz mają w nazwie jak wróbel domowy Passer domesticus. Ale np. nie chcę zdjęć szarotki alpejskiej w czyimś ogródku, albo czegoś innego zawleczonego. Dopóki jest to w granicach norm natury, to okay. Jak komuś smardze rosną na trawniku, to raczej ich sobie nie posadził. Ale ciągle dobrze by było robić fotografię tak, aby nie było w tle widać całego domu z rodzinką. ;-) Poza tym ktoś ma zamiar sfotografować kopciuszka? Życzę powodzenia!

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Mam nadzieję, ze mnie za ten konkurs nie zgnębicie, ale nie wyszedł on ogólnie jak chciałem. Zgłosiło się w miarę fajnie kilka osób, nie narzekam, jestem zadowolony. Aczkolwiek najpierw forum było zawieszone na tydzień, więc przedłużałem, potem musiałem wyjechać uczyć się do egzaminu poprawkowego, który dzięki Bogu zdałem, bo inaczej byście mnie do końca września nie usłyszeli. ;-) Potem wpadłem na Słowację, a utknąłem 3 dni w Zakopanym.. W końcu jestem w domu, nie śpiąc od ponad dwóch dni piszę wyniki tego konkursu. Słusznie mnie Szamanka gnębiła. Mogłem ogłosić wyniki, chociażby dlatego, aby nie trzymać w niepewności was wszystkich za co najmocniej przepraszam. Jutro dodam zdjęcia i więcej opisów. Dzisiaj tylko miejsca i gatunek ze zdjęcia.

I. MichaU-M2 zdjęcie kotewki wodnej z pobliskich zbiorników wodnych

II. herbalski - świetne ujęcie rojnika pospolitego

III. michcup - zdjęcie tłustosza alpejskiego

Żeby nie było, ze kogoś faworyzowałem, to miałem dylematy przy określeniu miejsca III, i zasięgnąłem porady osoby postronnej, aby upewnić się w wyborze.

Następnym razem, a następny konkurs na pewno będzie, postaram się, aby wszystko odbyło się w terminie. Jednak, aby tak się stało, nie możecie tak zwlekać z nadsyłaniem zdjęć na ostatnią chwilę.

Kto chce, niech napisze mi na PW, jak uważacie czy konkurs: "Grzyb jadalny, niejadalny, trujący." Miałby wzięcie? Nie piszcie tutaj, albo jak będzie potrzeba założę nowy temat, w którym przedyskutujemy ten pomysł, albo inne wasze propozycje. Oczywiście byłby temat z identyfikacją grzybów, bo to na pewno sprawi wielu ogromne kłopoty. Ja wam na dzisiaj mówię dobranoc i słaniam się do spania. Cześć!

Odnośnik do odpowiedzi

A oto obiecane zdjęcia zwycięzców:

I. Miejsce - MichaU-M2 - kotewka orzech wodny Trapa natans sfotografowana niedaleko miejsca zamieszkania.

MichU_M2.JPG

II. Miejsce - herbalski - rojownik pospolity Jovibarba sobolifera ujęty na wapiennych skałach w okolicy Mirowa na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej

herbalski.jpg

III. Miejsce - michcup - tłustosz alpejski Pinguicula alpina z Tatrańskiego Parku Narodowego

michcup.jpg

Teraz szczęśliwych zwycięzców proszę o zgłoszenie się z adresami o odbiór nagród. Najlepiej podać kolejność nagród preferowanych.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.