Masiol Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 tzn.podlewanie,wilgotnosc,temp.,gdzie je trzymacie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 (edytowane) Trzymam w terra, wilgotność mniej więcej 80%, co do temperatury są bardzo tolerancyjne, bynajmniej tak wynika z wypowiedzi na zagranicznym forum jak pytałam przed kupnem swojej, 15-35*C są w stanie wytrzymac z tego co sie dowiedziałam. Z tego co wiem wilgotnośc moze byc też parapetowa, ale sama nie sprawdzałam. Najtrudniejsze dla mnie podlewanie, ważne jest żeby nie przelewać bo łatwo zaczynają gnić od dołu i tego nie widać, u góry nadal jest ładna zielona. Na szczęście w miare szybko zorientowałam się, że podłoże jest suche tylko po wierzchu, a wewnątrz baardzo mokre. Edytowane 13 Maja 2008 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 (edytowane) Zarówno Catopsis jak i Brocchinia teoretycznie powinny mieć podwyższona wilgotność powietrza - idealna była by szklarnia. W praktyce jednak powinny rosnąć (oczywiście odrobinę słabiej) na parapecie okiennym (w szczególności epifit Catopsis który rośnie na drzewach a nawet na drutach telefonicznych w Meksyku). Parapetu polecać jednak nie będę. O hodowli "na parapecie" niech powie Cephalotus który dłuższy czas miał chyba brochinie. Edytowane 13 Maja 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kitten Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 a jaka woda podlewacie??destylka czy kranowa?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Bezwzględnie destylka, kranówą to capensisy można katować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2008 co to jest to bialo-żółte co wyrasta z kwiata bromelii?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Jakas niewielka wada rozwojowa kwiatu, wewnętrzna część się wygięła i wylazła na zewnątrz Zakładając że to czerwone to jakas forma płatków to jest to część pręcika lub słupka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi