Skocz do zawartości

Bromelie

Masiol

Rekomendowane odpowiedzi

Trzymam w terra, wilgotność mniej więcej 80%, co do temperatury są bardzo tolerancyjne, bynajmniej tak wynika z wypowiedzi na zagranicznym forum jak pytałam przed kupnem swojej, 15-35*C są w stanie wytrzymac z tego co sie dowiedziałam. Z tego co wiem wilgotnośc moze byc też parapetowa, ale sama nie sprawdzałam.

Najtrudniejsze dla mnie podlewanie, ważne jest żeby nie przelewać bo łatwo zaczynają gnić od dołu i tego nie widać, u góry nadal jest ładna zielona. Na szczęście w miare szybko zorientowałam się, że podłoże jest suche tylko po wierzchu, a wewnątrz baardzo mokre.

Edytowane przez szamanka
Odnośnik do odpowiedzi

Zarówno Catopsis jak i Brocchinia teoretycznie powinny mieć podwyższona wilgotność powietrza - idealna była by szklarnia. W praktyce jednak powinny rosnąć (oczywiście odrobinę słabiej) na parapecie okiennym (w szczególności epifit Catopsis który rośnie na drzewach a nawet na drutach telefonicznych w Meksyku). Parapetu polecać jednak nie będę. O hodowli "na parapecie" niech powie Cephalotus który dłuższy czas miał chyba brochinie.

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Jakas niewielka wada rozwojowa kwiatu, wewnętrzna część się wygięła i wylazła na zewnątrz :)

Zakładając że to czerwone to jakas forma płatków to jest to część pręcika lub słupka.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.