barczykp Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 Niknona jak najbardziej polecam ,fachowy sprzęt. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 zastanawiam się pomiędzy Nikon D80, a Canon 400D - zobaczymy D80 raczej do 2000 nie dostaniesz, nawet samego body. Przy fotografii makro możesz stosować pierścienie posrednie na zwykły obiektyw, efekty są super. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 (edytowane) Jest jednak mała pułapka w lustrzankach - trzeba umieć się nimi posługiwać. Jeśli miałeś kiedyś w ręku Zenita, Praktice lub inną manualną lustrzankę i udało sie Tobie zrobić udane zdjęcie bez wahania polecam lustrzankę. Jeśli wcześniej nie miałeś styku z manualna czy cyfrową lustrzanką do czynienia można się rozczarować. Z reguły lustrzanka daje "surowsze" zdjęcia, mniej wyostrzone, mniej kontrastowe - mniej ingeruje w zapisany obraz (poza chyba Olimpusem i Fuji). Nawet jeśli podane parametry podbijemy w menu aparatu i tak możemy być niezadowoleni. Konieczna staje się obróbka w komputerze (bardzo często polegająca wyłącznie na wyrównaniu tzw. poziomów). Oczywiście przy bardzo dobrych warunkach świetlnych i po przemyślanie dobranych parametrach w aparacie jesteśmy w stanie wykonać zdjęcia których nie trzeba obrabiać w komputerze. Inna bolesna właściwość lustrzanki w przypadku macro, a pożądana w przypadku portretu to mała głębia ostrości. W lustrzance przy dużym zbliżeniu macro ostrość będzie na przestrzeni kilku milimetrów. O pomyłkę w ostrzeniu nie trudno. Konieczne staje się ustawianie sporej przysłony, co kończy się pojawieniem się tzw. poruszonych zdjęć. trzeba wówczas kombinować z lampami błyskowymi, blendami... W tym przypadku kompakty mają przewagę. Z powodu małej matrycy ich głębia ostrości jest większa. Jeśli masz zacięcie fotograficzne i nie boisz się długiej drogi nauki fotografii lustrzanką, będziesz w stanie doinwestować z czasem w lampę i dobry obiektyw macro - polecam lustrzankę. Jeśli nie jesteś pewny czy makrofotografią będzie Twoją pasja zainwestuj w tzw. hybrydę (większy kompakt). W przypadku kompaktu polecam dodatkowo konwerter macro np. DCR 250 lub pokrewne. Odradzam jednak zwykłe soczewki. Edytowane 22 Maja 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 22 Maja 2008 Autor Share Napisano 22 Maja 2008 dzieki za odpowiedzi aż takim laikiem nie jestem kiedyś "mocno" bawiłem się zenitem i różnymi typami obiektywów wiec ogólnie wiem co z czym się je przy lustrzankach chodziło mi bardziej o odpowiedzi kto i jakie widzi błędy w aparatach, jak wiemy każdemu może się coś niepodobać - niestety świat polega na kompromisach więc trzeba wybrać jakiś kompromis jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi )) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Witam po długiej przerwie , Ja posiadam Canona PowerShot Pro1, aparacik kupiłem kilka lat temu i przyznam, że sprawuje się świetnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 dzieki za odpowiedzi aż takim laikiem nie jestem kiedyś "mocno" bawiłem się zenitem i różnymi typami obiektywów wiec ogólnie wiem co z czym się je przy lustrzankach chodziło mi bardziej o odpowiedzi kto i jakie widzi błędy w aparatach, jak wiemy każdemu może się coś niepodobać - niestety świat polega na kompromisach więc trzeba wybrać jakiś kompromis jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi )) W takim razie polecił bym lustrzankę z obiektywem macro. Niestety, sensowne, nowe, tanie body to koszt (minimum) około 1800-2000. Do tego obiektyw macro (minimum) 1000-1500zł (zależy od systemu). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi