Manta Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Witam. Właśnie dostałam nasionka muchołówki. Teraz jeszcze dwa miesiące muszą spędzić w lodówce, tak więc gotowe do wysiewu będą tak w połowie lipca. Czy to dobry miesiąc na wysiew? Czy roślinki zdążą przed zimą urosnąć na tyle, żeby mogły przejść w okres spoczynku? Mam jeszcze pytanie odnośnie stratyfikacji. Otóż chcę zrobić tak: Do plastikowego kubka włożę torf, na nim wysieję nasionka i podleję. Kubek zamknę plastikowym wieczkiem. Czy tak będzie dobrze? Czy mam w wieczku zrobić jakieś otwory wentylacyjne? Czy mam co jakiś czas podlewać nasionka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Wieczko jest zbędne Tak nasionka trzeba podlewać Jeśli roślinki nie urosną do zimy to trzeba będzie je doświetlać (polecam jarzeniówkę OSRAM FLUORA ) Torf musi być ciągle wilgotny! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Jeżeli stratyfikujemy nasiona w lodówce to niczym raczej ich nie przykrywamy, ponieważ szybko wdała by się pleśń. Czy nasiona są świeże? Jeżeli zostały zebrane stosunkowo niedawno, proces stratyfikacji można zupełnie pominąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manta Napisano 14 Maja 2008 Autor Share Napisano 14 Maja 2008 (edytowane) Jeśli roślinki nie urosną do zimy to trzeba będzie je doświetlaćCzyli jeśli nie osiągną pewnej wielkości, nie mam ich zimować? Więc jak duże powinny być? Czy nasiona są świeże?Niestety, mają już dobre kilka miesięcy. Edytowane 14 Maja 2008 przez Manta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 W tym roku nie powinnaś ich zimować. Nie zimujemy siewek i roślin do 4cm średnicy. Podejrzewam że osiągną ok. 1-2cm w tym roku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manta Napisano 14 Maja 2008 Autor Share Napisano 14 Maja 2008 Hmm... To może lepszym rozwiązaniem byłoby zaczekać z wysianiem do wiosny przyszłego roku, bo nie mam za bardzo możliwości doświetlania roślin przez zimę (latem nie ma problemu, bo parapet mam południowy)? Czy po takim czasie nasiona stracą na wartości? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Im starsze nasiona tym gorzej kiełkują. Jarzeniówkę do doświetlania roślin możesz kupić tu: http://www.libra-zoolamp.com.pl/index.php?...rt&Itemid=1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manta Napisano 15 Maja 2008 Autor Share Napisano 15 Maja 2008 Dziękuję za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi