Skocz do zawartości

Sianie W Lipcu + Pytanie Odnośnie Stratyfikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie dostałam nasionka muchołówki. Teraz jeszcze dwa miesiące muszą spędzić w lodówce, tak więc gotowe do wysiewu będą tak w połowie lipca. Czy to dobry miesiąc na wysiew? Czy roślinki zdążą przed zimą urosnąć na tyle, żeby mogły przejść w okres spoczynku?

Mam jeszcze pytanie odnośnie stratyfikacji. Otóż chcę zrobić tak: Do plastikowego kubka włożę torf, na nim wysieję nasionka i podleję. Kubek zamknę plastikowym wieczkiem. Czy tak będzie dobrze? Czy mam w wieczku zrobić jakieś otwory wentylacyjne? Czy mam co jakiś czas podlewać nasionka?

Odnośnik do odpowiedzi

Wieczko jest zbędne

Tak nasionka trzeba podlewać

Jeśli roślinki nie urosną do zimy to trzeba będzie je doświetlać (polecam jarzeniówkę OSRAM FLUORA )

Torf musi być ciągle wilgotny!

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli stratyfikujemy nasiona w lodówce to niczym raczej ich nie przykrywamy, ponieważ szybko wdała by się pleśń. Czy nasiona są świeże? Jeżeli zostały zebrane stosunkowo niedawno, proces stratyfikacji można zupełnie pominąć.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Jeśli roślinki nie urosną do zimy to trzeba będzie je doświetlać
Czyli jeśli nie osiągną pewnej wielkości, nie mam ich zimować? Więc jak duże powinny być?

Czy nasiona są świeże?
Niestety, mają już dobre kilka miesięcy. Edytowane przez Manta
Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... To może lepszym rozwiązaniem byłoby zaczekać z wysianiem do wiosny przyszłego roku, bo nie mam za bardzo możliwości doświetlania roślin przez zimę (latem nie ma problemu, bo parapet mam południowy)? Czy po takim czasie nasiona stracą na wartości?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.