Dorian Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 (edytowane) Witam, doszła dzisiaj do mnie rosiczka. MA pare bulw. 2 z nich sa oderwane, Co z nimi zrobić?? to jest jedna roslinka to czemu matyle bulw?? I przy tej roslinie zostala jedna bulwa a tamte dwie odeszly. Edytowane 15 Maja 2008 przez Dorian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Pelaty nigdy nie miałem ale z tego co widze to masz chyba 3 rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 (edytowane) Z tego co wiem to peltata jest rosiczka która rośnie z bulw a bulwy sie dzielą co jakiś czas i powstają nowe i masz 3 roslinki - tak mi sie wydaje Edytowane 14 Maja 2008 przez Kiep Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Rosiczki bulwiaste się dzielą i dlatego mają tyle bulw. Wsadź to wszystko do torfu jeśli nie masz specjalnej mieszanki na glebokość 2-3 cm i nie podlewaj dużo tylko tak żeby torf nie był shuchy i wyciągnij za jakiś miesiąc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 14 Maja 2008 Autor Share Napisano 14 Maja 2008 (edytowane) A jak juz je wyciagne to po miesiacu co z nimi?? a wsadzac to tym ogonkiem do ziemi czy ta bulwa?? Edytowane 14 Maja 2008 przez Dorian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Wypadało by się najpierw zorientować jakie rośliny kupujesz i jakich warunków wymagają ... ale jak już je masz to włóż bulwe do ziemi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol_187 Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Witam Moja dorosła peltata zaczyna usychać czyli wchodzi w okres spoczynku jednak wypuściła ok 5 nowych roślinek obok.I teraz moje pytanie co mam zrobić: - wyciągnąć dorosła rosiczkę z doniczki i obciąć całą łodygę i poprzesadzać młode - wyciągnąć dorosła rosiczkę i poprzesadzać młode bez obcinania łodygi u dorosłej - jak można bezpiecznie przesadzić młode rośliny - peltata Rosiczkę bulwiastą mam dopiero pierwszy raz i nie wiem jak je przesadzać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi