Skocz do zawartości

Drosera Peltata.

Dorian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

doszła dzisiaj do mnie rosiczka. MA pare bulw. 2 z nich sa oderwane, Co z nimi zrobić?? to jest jedna roslinka to czemu matyle bulw?? I przy tej roslinie zostala jedna bulwa a tamte dwie odeszly.

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to peltata jest rosiczka która rośnie z bulw a bulwy sie dzielą co jakiś czas i powstają nowe :D i masz 3 roslinki :) - tak mi sie wydaje

Edytowane przez Kiep
Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczki bulwiaste się dzielą i dlatego mają tyle bulw. Wsadź to wszystko do torfu jeśli nie masz specjalnej mieszanki na glebokość 2-3 cm i nie podlewaj dużo tylko tak żeby torf nie był shuchy i wyciągnij za jakiś miesiąc.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

A jak juz je wyciagne to po miesiacu co z nimi?? a wsadzac to tym ogonkiem do ziemi czy ta bulwa??

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi

Wypadało by się najpierw zorientować jakie rośliny kupujesz i jakich warunków wymagają moderatorr ... ale jak już je masz to włóż bulwe do ziemi ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moja dorosła peltata zaczyna usychać czyli wchodzi w okres spoczynku jednak wypuściła ok 5 nowych roślinek obok.I teraz moje pytanie co mam zrobić:

- wyciągnąć dorosła rosiczkę z doniczki i obciąć całą łodygę i poprzesadzać młode

- wyciągnąć dorosła rosiczkę i poprzesadzać młode bez obcinania łodygi u dorosłej

- jak można bezpiecznie przesadzić młode rośliny - peltata

Rosiczkę bulwiastą mam dopiero pierwszy raz i nie wiem jak je przesadzać.

post-1284-1211446882.jpg

post-1284-1211446891.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.