ITON Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 witam mam pytanie czy do podstawki z wodą o dużo większej średnicy jak średnica doniczki mozna nasypać kermazytu - dla stworzenia swego rodzaju "parującego podłoża" (czyli zwiększenia wilgotności) ? - tak jak np to się robi przy dzbanecznikach i czy kermazyt zmienia właściwości wody roślinki to muchołówki i rosiczki pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcik Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Możesz tak zrobić, im więcej doniczek obok siebie z keramzytem w podstawce tym większy stopień wilgotności będzie. Czyli będzie troszeczkę "lepiej". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Ja mam takie w terra. Nie zalewaj całkowicie keramzytu, a jesli chodzi o właściwości wody to chyba nie tylko na doniczkach pływaczy i pod nimi zaobserwoweałem, że bardzo szybko rozwijaja się glony. Ale muchołówką i rosiczką duża wilgotność nie jest potrzebna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 No coż, zacznijmy od tego ze takie działanie w przypadku rosiczek i muchołówek nie ma wiekszego sensu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 No coż, zacznijmy od tego ze takie działanie w przypadku rosiczek i muchołówek nie ma wiekszego sensu. dodajmy do tego jeszcze kapturnice, tak na wszelki ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 I tłustosze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 15 Maja 2008 Autor Share Napisano 15 Maja 2008 i dodajmy do tego że nie ma to poprawiać kondycji żadnej z roślinek - tylko ma to na celu poprostu "wygladać" pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Zapewniam cię że keramzyt raczej słabo wyglada jako ozdoba. Jak bardzo chcesz to sobie nasyp, ale licz się z mocno zwiększonym zużyciem destylki, jak dla mnie szkoda wody. Nic mi nie wiadomo o tym by keramzyt zmieniał właściwości wody, to wypalana glinka czy cos w tym rodzaju. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Moze poprawi wyglad doniczek bo roslin watpie. wieksza wilgotność spowoduje tylko gorszy stan tych roślin które chcesz tam trzymać. Jak juz tak bardzo chcesz to nasyp po prostu jakis kamykow, ale i w tym ja sensu nie widze. Nigdy nie słyszałem żeby keramzyt zmieniał właściwość wody, jedynie przy np. kamykach wapniowych będzie zmiana właściwości wody (niepożądana) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi