malgosiaurban Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 (edytowane) Witam! Chciałabym się dowiedzieć jak najwięcej o hodowli tych dzbanków. Czy są trudne w utrzymaniu? Jakie warunki im zapewnić? Na jakim parapecie powinny stać (wschodni, południowy) ? itp. Będę wdzięczna za jak najwięcej informacji na ich temat A i do jakich rozmiarów dorastają ich dzbanki? Może jakieś zdjęcia z własnej hodowli ktoś posiada? POZDRAWIAM P.S. zakładam nowy temat bo nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania na forum Edytowane 19 Maja 2008 przez malgosiaurban Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 To masz o N.ventricosa http://rosliny-owadozerne.pl/forum/index.p...ticle&id=45 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 (edytowane) N. madagasciariensis - górne dzbanki do 20 cm, dolne do 12, góral rosnący na nizinach Chodzi mniej więcej o to ze w dzień ma temperatury dochodzace często do 35*C, w nocy spadaja do 18*C Wilgotność standardowo, im wyzsza tym lepiej Ventricosa to pośredni, o hodowli jest wszystko tu, odmiany różnią się tylko kolorem. http://www.rośliny-owadożerne.pl/nepenthes...icosa-a667.html Edytowane 19 Maja 2008 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malgosiaurban Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 Przepraszam ale nie jestem jeszcze dobrze zorientowana i nie znam się za bardzo na dzbanecznikach co to znaczy że górne dzbanki do 20cm a dolne do 12cm? To one wypuszczają 2 rodzaje dzbanków? Jeśli tak to kiedy górne a kiedy dolne? Przepraszam za moje pytania ale chcę się jak najwięcej o nich dowiedzieć żeby nie popełnić potem błędów w hodowli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 To one wypuszczają 2 rodzaje dzbanków? Nie. Dzbaneczniki wypuszczają trzy rodzaje dzbanków dolne, pośrednie i górne. Rodzaj dzbanka zależy od wieku rośliny. Gdy roślina jest młoda, dzbanki puszcza dolne. Gdy trochę podrośnie puszcza pośrednie. Natomiast gdy jest już dorosła puszcza górne dzbanki. Można je rozróżnić np. na podstawie ułożenia perystomu przy dzbanku, wielkości dzbanka czy też jego kształtu i koloru. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malgosiaurban Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 O to ciekawe I każdy gatunek dzbanecznika wypuszcza 3 rodzaje dzbanków? Czyli tak mogę ustawić te dzbaneczniki na wschodnim parapecie na podstawce z zalanym wodą karemzycie i zraszać je ok 5 razy dziennie i to im wystarczy ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Ventricosie wystarczy, madagascariensis ciezko powiedziec, ale może być problem. Z tego co wiem niektóre gatunki nie maja pośrednich dzbanków, ale tu sie mogę mylić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malgosiaurban Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 (edytowane) A jakbym załatwiła taką kulę albo taki duży kielich i tam wsadziła madagarskiego to by wtedy wystarczyło ? cos w tym stylu : http://www.gimdro.nazwa.pl/moje_hobby/images/03.jpg albo to http://nepenti.eu/forum/index.php?showtopi...d&pid=12653 http://www.bio-forum.pl/messages/527/80652.html Edytowane 19 Maja 2008 przez malgosiaurban Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Mysle że byłoby ok, przynajmniej do czasu aż dzbanecznik wyrośnie z kuli, jednak polecałabym lepiej kupić choć małe 10l akwa, jest dużo bardziej funkcjonalne, a cenowo podobnie, albo i taniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malgosiaurban Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 Jak wyrośnie to mam takie zwykle akwarium dł 35cm wys 27cm szer 20cm ale na razie jest w nim chomik ale myśle że zanim dzbanecznik wyrośnie z kuli to i chomika nie będzie takie akwa by sie nadawało ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Nadaje się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Z tego co wiem niektóre gatunki nie maja pośrednich dzbanków, ale tu sie mogę mylić. Też o tym czytałem. Niestety nie pamiętam u których gatunków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 madagaskarki rosną idealnie w dobrze nasłonecznionym miejscu z dużą wilgotnością. co prawda ich tempo wzrostu nie powala ale cóż to nie ventrata ze pnie się jak dzika do góry i wypuszcza za razem krocie młodych sadzonek u podstawy Jak chcesz kupować madagaskarka to się raczej nie łudź że zaraz po zakupie ujrzysz piękne dzbanki dzbanki dolne są eeeeeee.... prymitywne ale ja i tak je lubię Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malgosiaurban Napisano 20 Maja 2008 Autor Share Napisano 20 Maja 2008 A mógłbyś wstawić fotkę swojego madagaskarskiego ? Byłabym wdzięczna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 dodałem do galerii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi