Skocz do zawartości

Ratowanie Dzbanecznika

Boloyoung

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moj dzbanecznik ma za soba kilka bardzo ciezkich miesiecy (nie byl przez ten czas u mnie) Stracil wszystkie swoje dzbanki, starsze rosliny przestaly kompletnie rosnac niektore liscie pousychaly albo zrobily sie zolte. Od ponad miesiaca proboje go odratowac, wyrosly 2 zupelnie nowe roslinki ktore zaczely puszczac dzbanki, razem juz jest ich 5 z czego dwie wieksze maja prawie 7 cm. Starsze rosliny ktore kompletnie przestaly rosnac i troche uschly jakies 4 dni temu poprzycinalem (dosc mocno) z nadzieja ze moze zaczna z boku wypuszczac nowe liscie (albo umra...) Dzbanecznik nie byl przesadzany od ponad roku i zrobilo mu sie ciasno dlatego mysle zeby go rozsadzic i rozdzielic 2 nowe roslinki do innej donniczki a stare pozostawic w tej co jest tylko dodac nowej ziemi ale nie jestem pewien czy w takim stanie w jakim sie znajduje i to jeszcze po przycinaniu powinienem go ruszac? Czy moze lepiej poczekac jakis czas z przesadzeniem. Dodam jeszcze ze nie mam wprawy w przesadzaniu, nigdy nie przesadzalem zadnej roslinki... To znaczy przesadzalem mucholowke royal red bo zachorowala (zaczela gnic) ale i tak umarla... Dlatego teraz boje sie cokolwiek ruszac :)

post-1176-1211301174.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu odsadziłabym nowe rośliny, ale tak by miały system korzeniowy, nawet kosztem starych, no chyba że masz terrarium i chcesz się bawic w ukorzenianie. Jeśli starsze rośliny przeżyją fajnie, jesli nie to trudno, młode szybko dorosną do ich rozmiarów.

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie przejmowac sie tym ze byly dopiero przycinane i sa w zlym stanie tylko przesadzac... To w tekim razie jak tylko zdobede odpowiednia ziemie to je rozsadze. 2 nowe dam do jednej donniczki a stare pozostawie i zobaczymy co z nich bedzie. W ukorzenianie nie bede sie raczej bawil bo nie mam terarium i w dodatku nie znam sie jeszcze zbyt dobrze na roslinach... Mam nadzieje ze dzbaneczniki przezyja ta opreacje :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ze starych raczej niewiele bedzie, jak nawet przeżyja to zapewne w postaci palemki na wyschnietej łodydze, generalnie jak chcesz to mozesz poczekać , ale to moze potrwać parę miesięcy nim wypuszczą nowe stożki wzrostu o ile wogóle, a i tak będzie spora szansa, że bez podwyższonej wilgotności nie przezyją ukorzeniania. Rzadko udaje się rozdzielić dzbaneczniki tak żeby każdy miał trochę korzeni, zazwyczaj trzeba po prostu któregoś wybrać i w tej sytuacji postawiłabym na nowe, ładne rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.