Grimgor Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 Posiadam od pół roku Drosera spatulata. Nie miałem z nią do tej pory kłopotu ale zastanawia mnie dlaczego ona ciągłe chce kwitnąć. Około 2 miesięcy temu pojawiły sie pierwsze 2 pędy kwiatowe postanowiłem je zostawić co chyba było głupotą ponieważ kupiłem ja w rozmiarze XS teraz ma jakieś 3 cm średnicy. Zaczęła mi marnieć odciąłem pędy i od razu od żyła co ciekawe teraz w ciągu tygodnia muszę obcinać co najmniej z 2 pędy. To normalne ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 No raczej nie, napisz jakie masz warunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grimgor Napisano 21 Maja 2008 Autor Share Napisano 21 Maja 2008 Wschodnie okno na podwyższeniu... Ziemi nie zmieniałem (roślinkę kupowałem na nepenti). Podlewam woda destylowana. Podlewam do podstawi jak woda wyschnie następnego dnia dolewam. Oczywiście patrze aby ziemia była zawsze wilgotna. Obok rośnie Dionaea muscipula 'Giant' i mam wrażenie ze dobrze jej sie rośnie. W pomieszczeniu w okresie zimowym trochę musiałem walczyć z pleśnią na muchołówce ale odkąd jest cieplej wietrze dużo częściej w pokoju i problem sam sie rozwiązał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 (edytowane) Hejo Wydaje mi się że jeśli roślina puszcza pęd kwiatowy a ty obcinasz a ona wypuszcza jeszcze i tak w kukułko to porostu ... ona umiera i chce wydać nasiona aby nasiona sie wysiały na jej miejscu aby gatunek przetrwał .... To jest moje zdanie jeśli coś źle napisałem to poprawcie mnie Pozdro Kiep Edytowane 21 Maja 2008 przez Kiep Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 Masz możliwość zrobienia foty? Bo albo jest tak jak napisał Kiep, albo roślina jest w tak dobrym stanie, że po prostu kwitnie non stop. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grimgor Napisano 21 Maja 2008 Autor Share Napisano 21 Maja 2008 Postaram sie wrzucić ale dopiero w poniedziałek będę miał możliwość niestety. To co niezależnie od sytuacji następnym razem już nie będę niczego obcinał. Ale czy to możliwe żeby pięknie rozwijała mi sie 1 roślinka a druga umierała ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Czy mnie oczy nie mylą czy u mojej Alby dostrzegłam 2 włochate pędy kwiatowe Edytowane 20 Czerwca 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz5 Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 no mi też wychodzą 2 tylko że se spatulaty, a to normalne że u capensisów te pędy zamiast w górę to idą w bok? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Tak, mnie przez chwilę szedł nawet w dół, potem sie prostują i rosna do góry Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Jeśli niechce nasion, to moge bez obaw wyciąc te pędy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Możesz, ale będziesz sobie tak obcinać całe lato, moje capensisy nie wydały jeszcze do końca nasion z pierwszych pędów, a drugie lada chwila zaczną kwitnąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Grunt, by nie mieć megadżungli składającej się z xxx(...x? ) capensów w doniczce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Oj zaraz dżungli. Pozbieraj i rozdaj w szkole Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Wakacje już są.... rotfl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 szamanka napisał: Pozbieraj i rozdaj w szkole w wakacyjnej chyba :D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi