Skocz do zawartości

Pędy Kwiatowe

Grimgor

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam od pół roku Drosera spatulata. Nie miałem z nią do tej pory kłopotu ale zastanawia mnie dlaczego ona ciągłe chce kwitnąć. Około 2 miesięcy temu pojawiły sie pierwsze 2 pędy kwiatowe postanowiłem je zostawić co chyba było głupotą ponieważ kupiłem ja w rozmiarze XS teraz ma jakieś 3 cm średnicy. Zaczęła mi marnieć odciąłem pędy i od razu od żyła co ciekawe teraz w ciągu tygodnia muszę obcinać co najmniej z 2 pędy. To normalne ?

Odnośnik do odpowiedzi

Wschodnie okno na podwyższeniu... Ziemi nie zmieniałem (roślinkę kupowałem na nepenti). Podlewam woda destylowana. Podlewam do podstawi jak woda wyschnie następnego dnia dolewam. Oczywiście patrze aby ziemia była zawsze wilgotna. Obok rośnie Dionaea muscipula 'Giant' i mam wrażenie ze dobrze jej sie rośnie. W pomieszczeniu w okresie zimowym trochę musiałem walczyć z pleśnią na muchołówce ale odkąd jest cieplej wietrze dużo częściej w pokoju i problem sam sie rozwiązał.

Odnośnik do odpowiedzi

Hejo

Wydaje mi się że jeśli roślina puszcza pęd kwiatowy a ty obcinasz a ona wypuszcza jeszcze i tak w kukułko to porostu ... ona umiera moderatorr i chce wydać nasiona aby nasiona sie wysiały na jej miejscu aby gatunek przetrwał ....

To jest moje zdanie :) jeśli coś źle napisałem to poprawcie mnie :)

Pozdro Kiep papa

Edytowane przez Kiep
Odnośnik do odpowiedzi

Postaram sie wrzucić ale dopiero w poniedziałek będę miał możliwość niestety. To co niezależnie od sytuacji następnym razem już nie będę niczego obcinał. Ale czy to możliwe żeby pięknie rozwijała mi sie 1 roślinka a druga umierała ?

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.