Skocz do zawartości

Pędy Kwiatowe

Grimgor

Rekomendowane odpowiedzi

No niby można... ale uciełam te pędy.

Jakby ktoś był zainteresowany to sobie może kupić na allegro nasiona lub okaz, są tak łatwo dostępne że ja nie widze sensu uzyskiwania nasion. ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dwa Capensis'y 'typical' kilka dni temu puscily pedy i zamierzam pozyskac nasiona pomimo ze to bardzo powszechny gatunek. Czesc sobie wysieje poniewaz lepiej miec kilka gatunkow tej samej rosliny w razie gdyby jakas padla reszte nasion zaoferuje kolega/kolezanka, oddam na forum.

Pedy na dzien 24.06:

dsc02743ki8.th.jpg

dsc02734ux8.th.jpg

dsc02740ch4.th.jpg

Edytowane przez PioFer
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Moje capensisy też niedawno puściły pędy kwiatowe i też nie wiem co zrobić z nasiom\nami, które jak będą to rozdam.

Na poprzedniej stronie tego tematu było poruszone zagadnienie "dżungli w doniczce" i z własnego woświadczenia nie polecam wacko

Dostałem na tym forum paczkę nasion, miało być 10, było "trochę" więcej i teraz nie wiem co począć, mam 22 rosiczki, jedną już oddałem, a na 2 mam zamówienie, więc jeszcze 20 rosiczek mi zostanie, z rozsadzeniem to cięzko, bo nie mam za dużo miejsca, będę próbował oddać/sprzedać.

Jeszcze raz szczerze nie polecam siać kilku nasion do jednej doniczki, bo będzie problem z rozsadzaniem o.O

Odnośnik do odpowiedzi

Mi moje rotundifolie wypuscily 5 pedow. Zostawilem bo chcialem miec nasiona. A jedna z moich rosiczek to wypuscila 4 pedy z czego 3 ucialem i na dodatek codziennie widze u niej 2 nowe pulapki wyrastajace o.O . Coz mysalalem z poczatku ze malo nasion bedzie z tych pedow... Ale jak sie dowiedzialem ze bedzie tak duzo to teraz mysle co z nimi zrobie... Jak bede mial to bede oddawal na forum. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobną sytuacje, mam 6 pędów, z czego z 5 będę już za kilka tygodni nasiona zbierał. Jak mi dużo wykiełkuje, będę po 50gr , albo po 1zł sprzedawał.

Odnośnik do odpowiedzi

Moja 'dżungla albiątkowa' wypuszcza mi teraz 5 czy 6 pędów kwiatowych.

Z jednego pędu pobiore nasiona, a reszte utne jak troszke podrosną. huh

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam. MOje spatulaty puściły pędy dokładnie mówiąc 2.. ale co z tego jak sięnasion nie doczekałem bo kwiaty w ogóle się nie rozwinęły tylko uschły :( no i musiałem obciąć pędy.. <_< No a roślinka mi zmarniała.. wyszło tak że ani nie mam nasion a roślina męczyła się że tak powiem na marne

Odnośnik do odpowiedzi

To co za problem wystarczy pozbierać nasionka napisać ogłoszenie na naszym forum że oddasz nasiona .

Osoby chętne pokryją koszt wysyłki , a nieraz początkujący hodowcy chcą każdy gatunek i tą rosiczką by się zadwoloili . Jest to też łatwa rosiczka w hodowli i z kiełkowaniem nie powinno być najmniejszych problemów jak wiemy

Pozdrawiam

Saar_pin

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.