szamanka Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Oj tam czepiacie się Zresztą możecie oddać w szkole po wakacjach, dla nasion capenisisa to nie jest długi okres czasu, i tak będą kiełkowały jak świeżo zebrane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 22 Czerwca 2008 Share Napisano 22 Czerwca 2008 No niby można... ale uciełam te pędy. Jakby ktoś był zainteresowany to sobie może kupić na allegro nasiona lub okaz, są tak łatwo dostępne że ja nie widze sensu uzyskiwania nasion. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 22 Czerwca 2008 Share Napisano 22 Czerwca 2008 pozyskujesz nasiona aby rozprzestrzenić gatunek ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 łooo... jak ja nie pozysyam nasion to gatunek wiele nie straci Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 to moglas komus dac, rosiczki są na wyginięciu a czym wiecej osob je ma w domu to pomagasz;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Moje dwa Capensis'y 'typical' kilka dni temu puscily pedy i zamierzam pozyskac nasiona pomimo ze to bardzo powszechny gatunek. Czesc sobie wysieje poniewaz lepiej miec kilka gatunkow tej samej rosliny w razie gdyby jakas padla reszte nasion zaoferuje kolega/kolezanka, oddam na forum. Pedy na dzien 24.06: Edytowane 24 Czerwca 2008 przez PioFer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 Moje capensisy też niedawno puściły pędy kwiatowe i też nie wiem co zrobić z nasiom\nami, które jak będą to rozdam. Na poprzedniej stronie tego tematu było poruszone zagadnienie "dżungli w doniczce" i z własnego woświadczenia nie polecam Dostałem na tym forum paczkę nasion, miało być 10, było "trochę" więcej i teraz nie wiem co począć, mam 22 rosiczki, jedną już oddałem, a na 2 mam zamówienie, więc jeszcze 20 rosiczek mi zostanie, z rozsadzeniem to cięzko, bo nie mam za dużo miejsca, będę próbował oddać/sprzedać. Jeszcze raz szczerze nie polecam siać kilku nasion do jednej doniczki, bo będzie problem z rozsadzaniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 25 Lipca 2008 Share Napisano 25 Lipca 2008 Mi moje rotundifolie wypuscily 5 pedow. Zostawilem bo chcialem miec nasiona. A jedna z moich rosiczek to wypuscila 4 pedy z czego 3 ucialem i na dodatek codziennie widze u niej 2 nowe pulapki wyrastajace . Coz mysalalem z poczatku ze malo nasion bedzie z tych pedow... Ale jak sie dowiedzialem ze bedzie tak duzo to teraz mysle co z nimi zrobie... Jak bede mial to bede oddawal na forum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badom Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 Mam podobną sytuacje, mam 6 pędów, z czego z 5 będę już za kilka tygodni nasiona zbierał. Jak mi dużo wykiełkuje, będę po 50gr , albo po 1zł sprzedawał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Moja 'dżungla albiątkowa' wypuszcza mi teraz 5 czy 6 pędów kwiatowych. Z jednego pędu pobiore nasiona, a reszte utne jak troszke podrosną. huh Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris21 Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Witam. MOje spatulaty puściły pędy dokładnie mówiąc 2.. ale co z tego jak sięnasion nie doczekałem bo kwiaty w ogóle się nie rozwinęły tylko uschły no i musiałem obciąć pędy.. No a roślinka mi zmarniała.. wyszło tak że ani nie mam nasion a roślina męczyła się że tak powiem na marne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Czy to normalne że kwiatki są na jeden dzień? huh Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Tak to normalne ze kwiatki sa chwilowe. U mnie byly 2 godz i znikly.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 10 Sierpnia 2008 Share Napisano 10 Sierpnia 2008 To macie szczęście, moje kwiatki rozwijają się w nocy i rano są już w połowie zwinięte:P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 To co za problem wystarczy pozbierać nasionka napisać ogłoszenie na naszym forum że oddasz nasiona . Osoby chętne pokryją koszt wysyłki , a nieraz początkujący hodowcy chcą każdy gatunek i tą rosiczką by się zadwoloili . Jest to też łatwa rosiczka w hodowli i z kiełkowaniem nie powinno być najmniejszych problemów jak wiemy Pozdrawiam Saar_pin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi