Skocz do zawartości

Rosiczka

locohamster

Rekomendowane odpowiedzi

http://picasaweb.google.com/locohamster/Pr...key=A0cFjs1_g0c

Zobaczcie co działo sie z moja rosiczką ktorą najpierw spaliłem na słoneczku a następnie chyba przelałem wodą cofając ja z mocnego slonca do domu.

Na torfie pojawiły sie jakieś biało-żółte grudki ktore potem przeniosły sie na liście. Przy pierwszym wystąpieniu po porostu usunałem je z ziemi ale gdy powróciły i pojawiły sie na koncówkach leżacych na ziemi listków postanowilem podjąc bardziej stanowcze kroki.

Po spaleniu na ostrym słoneczku nowo zakupionej w OBI rosiczki jej, listki zmarniały.na wiekszosci listków, wszystkie wypustki, na ktorych miały sie pojawiac te klejace kropelki były wygięte i przyklejone do liscia...

I tu pytanie czy postąpiłem słusznie :

-poodcinałem wszystkie bardzo spalone listki

-poodcinalem wszystkie zgniłe i wyschnięte na końcach listki

-rosiczke przesadziłem : delikatnie odczepiając pozostałosci torfu z korzeni, następnie przepłukałem je destylowaną wodą pozbywająsie maximum starego podłoza

-rozdzieliłem obie rosiczki do osobnych donniczek

Na dwóch ostatnich zdjeciach w galerii wygląd rosliny po tych całych zabiegach...

Odnośnik do odpowiedzi

Nalot to wykwity soli, ta na ostatnim zdjęciu wyglada w miarę, na przedostatnim srednio, ale zobaczymy.

Na przyszłość nie obcinaj liści które do końca nie zeschły, owadożery odzyskuja z takich obumierających liści mnóstwo potrzebnych im związków chemicznych.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.