miki1995 Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 (edytowane) Witam, Dzisiaj przeglądając moje rośliny natknąłem się na jakiegoś robaka, który wyglądał jak zwykła mała muszka, tylko, że nielotna...Na wierzchu torfu był tylko 1, ale jak odkopałem troche ziemi było widać już 2...Pomyślałem, że to są ziemiórki, ale nie widziałem larw.Jak myślicie, co to może być za szkodnik?Ew. jaki środek proponujecie zastosować?Mam oczywiście diazol, talstar i provado. Pozdrawiam, Michał. Edytowane 22 Maja 2008 przez miki1995 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Niezależnie od tego co masz tam w ziemi zastosuj Karate, Provado lub inny środek owadobójczy (ja np. często stosuje ABC przeciw szkodnikom roślin ozdobnych). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Ja nie polecam chemii (jedyna chemia jaką używam to TOPSIN). Proponuję oczyścić korzenie/bulwy roślin i przesadzić je do nowego torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Mało skuteczny sposób. Chemia oczywiście jest ostatecznością. Czasem przesadzanie nie jest zalecane, a po nim szkodniki mogą dość szybko wrócić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi