Skocz do zawartości

Hodowla Muchołowki W Mchu Torfofcu

xszymonx

Rekomendowane odpowiedzi

przeglądałem kilka galerii z muchołówkami i znalazłem kilka zdjęć muchołówek posadzonych w żywym mchu torfowcu, macie jakieś doświadczenie z takim sposobem?? jakie są tego efekty??

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wszystkie sadze w mchu od niedawna. Zrobiłem taką małą próbę ze gdy rozsadzałem d.m. regular to czesc roslin posadziłem w samym mchu a cześć w podłożu dla muchołówek Potem wszystkie postawiłem na słoneczny parapet tam gdzie wcześniej rosły Tym posadzonym w torfie pousychały sczerniały liście ale pozniej zaczęły rosnąć ale powoli A te z torfu miały sie super od samego początku.

Nie wiem jeszcze co będzie z wybarwieniem ale w ciągu miesiąca będę widział efekty.

Najlepszym rozwiązaniem będzie nasypanie do połowy doniczki podłoża dla muchołówek (czyli jakiejś tam mieszanki torfu) a resztę po sam wierzch wypełnić torfowcem.

Mech jest o tyle lepszy ze na nie nagrzewa sie tak jak torf i nie grozio roślinkom poparzenie a i żadne pleśnie na mchu tak sie nie utrzymują Zdecydowanie łatwiej hoduje sie w mchu (Osobiście polecam)

Pozdrawiam :)

Edytowane przez koma
kilkanaście literówek
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.