xszymonx Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 przeglądałem kilka galerii z muchołówkami i znalazłem kilka zdjęć muchołówek posadzonych w żywym mchu torfowcu, macie jakieś doświadczenie z takim sposobem?? jakie są tego efekty?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Tak można hodować w mchu. Ale rośliny hodowane w mchu sa większe a słabiej sie wybarwiają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 (edytowane) Ja wszystkie sadze w mchu od niedawna. Zrobiłem taką małą próbę ze gdy rozsadzałem d.m. regular to czesc roslin posadziłem w samym mchu a cześć w podłożu dla muchołówek Potem wszystkie postawiłem na słoneczny parapet tam gdzie wcześniej rosły Tym posadzonym w torfie pousychały sczerniały liście ale pozniej zaczęły rosnąć ale powoli A te z torfu miały sie super od samego początku. Nie wiem jeszcze co będzie z wybarwieniem ale w ciągu miesiąca będę widział efekty. Najlepszym rozwiązaniem będzie nasypanie do połowy doniczki podłoża dla muchołówek (czyli jakiejś tam mieszanki torfu) a resztę po sam wierzch wypełnić torfowcem. Mech jest o tyle lepszy ze na nie nagrzewa sie tak jak torf i nie grozio roślinkom poparzenie a i żadne pleśnie na mchu tak sie nie utrzymują Zdecydowanie łatwiej hoduje sie w mchu (Osobiście polecam) Pozdrawiam Edytowane 25 Maja 2008 przez koma kilkanaście literówek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi