Cubon Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Mam pytanie... Niedawno znalazłem strumień w lesie. Mieszkam niestety na wsi ,i myślę że żadnych zanieczyszczeń w tym strumieniu nie ma . Jak myślicie można używać tej wody do podlewanie muchołówki ? Używałem jej przez jakieś 3 tygodnie i po roślinkach nic nie widać zęby coś sie działo nie tak Chyba taka woda lepsza niż z kranu ? Jakie jest wasze zdanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Woda do podlewania owadożwrów powinna być miękka i pozbawiona maksymalnie soli mineralnych ... Najlepsza jest destylka ew. deszczówka lub przegotowana i odstana. Napewno ta woda z tego ''źródełka" na dobre jej nie wyjdzie ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Woda źródlana do podlewania owadożerów nie jest zbyt dobrym pomysłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Jak mieszkasz na wsi to spokojnie możesz podlewać deszczówką bo nie będzie zanieczyszczona Jeśli chodzi o wodę źródlaną to nie polecam bo pewnie jest bardzo bogata w minerały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubon Napisano 25 Maja 2008 Autor Share Napisano 25 Maja 2008 Moja muchołówka ładnie rośnie i ma duże liście. Jak by to wyglądało że coś jet nie tak ? Chyba by nie rosłą no nie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Jeśli wiesz lepiej to po co tutaj pytasz? Wszystko jest OK do momentu odkwaszenia torfu, zmiany pH i zachwiania proporcji makro, mikroelementów i soli mineralnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Zniszczysz roślinę. W zależności od parametrów tej wody nastąpi to szybciej, lub nieco później. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubon Napisano 25 Maja 2008 Autor Share Napisano 25 Maja 2008 Nie jestem doświadczonym hodowcą i dlatego pytam tutaj o opinie innych , gdybym wiedział lepiej nie zakładałbym nowego tematu... Zależy mi na dobru roślin dlatego chcę sie dowiedzieć dlaczego jest wszystko OK i co będzie później... No to dzięki To natychmiastowo zmieniam wodę huh Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 A woda z roztopionego śniegu można używać do podlewania muchołówki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Nie polecam ... W śniegu jest mase zanieczyszczeń ... Poprostu w zimie ludzie palą w piecach i dym opada na śnieg ... W lecie ten problem jest mniejszczy (nie chodzi o śnieg tylko o mniejszą emisję dymu z indywidualnych domów) Łatwo sprawdzić jak bardzo zanieczyszczony jest śnieg rozpuszczając go ... Oczywiście nie zobaczysz wszystkich zanieczyszczeń ... Nie polacem ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 27 Maja 2008 Share Napisano 27 Maja 2008 Teraz wyczytałam z Tej strony Miękką wodą jest też woda powstała po rozpuszczeniu lodu z zamrażalnika. Co myślicie o tym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 27 Maja 2008 Share Napisano 27 Maja 2008 Co myślicie o tym? Miękka, ale czy czysta? Zresztą... po co kombinować?? i tak nie natopisz tego tyle, żeby podlać tym rośliny, zwłaszcza w taka pogodę jak zapowiada się teraz... Woda bardzo szybko paruje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 "Kto pyta, nie błądzi" Tak z czystej ciekawości się pytam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Tak, krotko mowiac jest to zjawisko resublimacji pary wodnej w lod. Fizyki w szkole nie bylo? Taka woda sie nadaje, ale nie bedziecie jej miec duzo, no chyba ze macie jakies niesprawne zamrazarki... pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubon Napisano 28 Maja 2008 Autor Share Napisano 28 Maja 2008 Mam szczęście... Znalazłem torfowisko i z tam tond mogę brać wodę ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi