niedobrykrzysiu Napisano 27 Maja 2008 Share Napisano 27 Maja 2008 Usycha mi roĹlina! Wszystko byĹo ok, dopĂłki zaeksperymentowaĹem i przykryĹem muchoĹĂłwkÄ duĹźym sĹoikiem, Ĺźeby zwiÄkszyÄ wilgotnoĹÄ sad.gif Ale przedobrzyĹem trochÄ z tÄ wilgotnoĹciÄ. Konkretnie usychajÄ najpierw puĹapki, a za nimi liĹcie, ale zawsze usychanie zaczyna siÄ od puĹapek. PuĹapki stajÄ siÄ ĹźĂłĹte potem brÄzowe aĹź w koĹcu razem z liĹciem czarniejÄ. WyciÄĹem juĹź z 8 liĹci wraz z puĹapkami, czyli wszystkie po kolei, naszczÄĹcie rosnÄ nowe. MineĹy juĹź dwa tygodnie a widze, Ĺźe nowe puĹapki caĹy czas usychajÄ. Dlaczego? // Koma : obiecane zdjÄcia sÄ w temacie o podpĂłrkach ;-) kilka tematĂłw wyĹźejZdjÄcie jedno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 27 Maja 2008 Share Napisano 27 Maja 2008 Jaką wodą podlewasz tę muchołówkę ? Wodą destylowaną/demineralizowaną? Możliwe, że jest przelana. Powinieneś dolewać wody do podstawka dopiero jak wyschnie poprzednia porcja, a nie utrzymywać stały poziom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paola Napisano 27 Maja 2008 Share Napisano 27 Maja 2008 Myśle że ją ugotowałeś Ja używam czasem do swoich roślinek przepołowionej butelki po wodzie z dziurkami ale tylko na noc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niedobrykrzysiu Napisano 27 Maja 2008 Autor Share Napisano 27 Maja 2008 (edytowane) Fakt ugotowałem trochę, ale od tamtego czasu mineło już 3 tygodnie. Nie ma już "ugotowanych" liści i pułapek. A nowe też usychają. Dziwna sytuacja. Roślina raczej nie zgniła, bo rosną nowe liście. Pułapki nie usychają od owadów, bo usychają nawet te puste, otwarte. Woda jest przegotowana, odstała i raczej jej jakość nie wpływa na roślinę. Sprubuje mniej podlewać i owinąć drewno tworzywem sztucznym, bo może drewno jest wilgotne chociaż niewyczuwalnie dla ludzkich palców. Edytowane 27 Maja 2008 przez niedobrykrzysiu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 27 Maja 2008 Share Napisano 27 Maja 2008 Powachaj doniczke od spodu, bo lejesz trochę za dużo i możliwe że torf zaczął gnić. Bezpieczniejesze jest dawanie wodzie wyschnać co pare dni Stratyfikowałeś nasionka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niedobrykrzysiu Napisano 28 Maja 2008 Autor Share Napisano 28 Maja 2008 Myslisz, że powinienem przesadzić ją teraz czy tylko osuszać torf? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Pułapka leżąc na ziemi nie będzie z tgo powodu gniła. Zrób jak pisała szamanka powąchaj czy trof nie gnije, a jeśli tak przesadź rośline. Zasada z podlewaniem jest taka ze roslina nie powinna stac w wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paola Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Jestem też za żeby przesadzić rośline i nie ważne że niedawno była wsadzona w nową ziemie. I przed sadzeniem sugerowałabym pomoczenie korzonków (1h) jednak w destylowanej wodzie bo tylko zapewnienie jej najlepszych warunków da jej szanse na wyzdrowienie. Tak lecze swoje owadożery jak im coś jest i jak narazie działa (a miałam ostatnio też ustchające listka ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi