michcup Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 (edytowane) Niedawno wybrałem się do Zakopanego.Tłustosze alpejskie rosną tam całymi skupiskami spotkałem je w Dolinie Białego,Dolinie Strążyska i przy szlaku prowadzącym na Giewont(na Giewoncie spotkałem również kozice) Tłustosz alpejski Tłustosz pospolity Edytowane 29 Listopada 2008 przez michcup Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Gratuluje znaleziska, i dziekuje za fotki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 tylko nie mów gdzie konkretnie - bo zaraz ludziska ruszą - "niby oglądać" )) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Super, bodajze dwa lata temu Kober też tam był i robił fotki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 fajne zdjecia! też widzialem tłustosze alpejskie, przy okazji praktyk w ogrodzie botanicznym w Zakopanem. Niestety był to juz sierpień i żaden nie kwitnął. kwitnące są 2 razy ładniejsze też oglądałem je w dolinie strążyskiej i białego. niektóre rosły tak blisko szlaków ze mozna by je zdepnąć gdyby tylko lekko się z niego zeszło. na pewno niejednego tlustosza taki los spotkał :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 28 Maja 2008 Autor Share Napisano 28 Maja 2008 A jeden w Dolinie Białego rósł nawet na środku szlaku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 (edytowane) Super roslinki Szkoda ze niema calych skupisk no ale i tak oK bo zaraz ludziska ruszą - "niby oglądać" )) To normalne ze jak ktos jedzie "zwiedzac" to zabiera nasionka czy cos A pozniej pisza ze NIE nie wolno bo pod ochrona Edytowane 28 Maja 2008 przez jkwiatek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Świetne zdjęcia. Podejrzewam jednak, że te nie kwitnące to są tłustosze pospolite, bo będąc takich rozmiarów na 100% by kwitły, a one powinny kwitnąć jakoś pod koniec czerwca. Piękne zdjęcie kozicy, szkoda tylko, że czyjaś głowa wbiła się w kard. :/ Natomiast jkwiatku, może zostanę za to przez niektórych zbluzgany za to co powiem, ale myślę, że zbieranie nasion nie jest jeszcze jakimś przestępstwem. Wiem, co mówi prawo. Natomiast ja z bezradnością prawa w stosunku do ochrony przyrody spotkałem się stanowczo za dużo razy. Nie mówię od razu, że wolno zrywać gatunki chronione. Trzeba umieć ocenić stan populacji czy jest dynamicznie rozwijająca się, ustabilizowana, czy wymierająca. Umieć oszacować ilość nasion jaką można pobrać bez żadnej szkody dla populacji. Wszystko zależy od intencji danej osoby i podejścia do przyrody z należytym jej szacunkiem. Poza tym, podobny temat prowadze na innym forum, odnośnie ukrywania lokalizacji gatunków chronionych. W wielu przypadkach uważam to za bezsens. Osoba, która jedzie w Tatry z zamiarem wyrwania jakiejś rośliny, to w internecie znajdzie, bez najmniejszego trudu, wszelkie informacje o jej lokalizacji. Włącznie z tłustoszem alpejskim! Tak ogólnie, to warto mierzyć siły na zamiary, bo jak ktoś bierze nasiona, których nie potrafi wysiać, to łeb uciąć przy samej d****. ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 29 Maja 2008 Share Napisano 29 Maja 2008 (edytowane) Drogi Krzysztofie pobieranie nasion jest również zabronione. Wprawdzie są wyjątki ale nie będe tu o ich wspominał. Edytowane 29 Maja 2008 przez paulo09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 29 Maja 2008 Share Napisano 29 Maja 2008 Nie ukrywam, tylko nie wystawiam na publiczny widok, jak ktoś bedzie chciał znaleźć to oczywiście, że znajdzie, w końcu ja też to jakoś znalazłam. Moze przynajmniej nie podsunę komuś głupiego pomysłu, bo jak się trzeba choc troszke naszukać to 90% osób odpada. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 29 Maja 2008 Share Napisano 29 Maja 2008 ja uważam że nasion równeż nie powinno się zbierać. A prawdą jest to co napisałą szamanka, że jak trzeba poszukać to niestety "werwa i zapał" mija - na szczęście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi