Skocz do zawartości

Lampka

sacik

Rekomendowane odpowiedzi

witam wczoraj przyszła mi lampka z allegro i mam 3 pytania

1.czy do kapturnic doleci to światło ??

post-3547-1212080711.jpg

post-3547-1212080731.jpg

post-3547-1212080759.jpg

2.czy moge odrazu dac im 10 godz oświatlenia nie poparzą sie od tego ??

3.czy nie są za blisko lampki

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba jakaś świetlówka kompaktowa 6400K ? Mam taka 40W (odpowiednik 200W), świeciła zimą 10-30 cm od roślinek i były całe i zdrowe.

Nie wiem jaką moc ma Twoja żarówka ale 40W to byłoby za mało na tyle roślin (przynajmniej u mnie nie wystarcza na podobną ilość). Do tej kapturnicy pewnie już za mało dochodzi.

Możesz spokojnie świecić po 10 godzin. Ale lepiej jak je postawisz na słońce, ostatnio jest ładna pogoda :)

Odnośnik do odpowiedzi

Żarówki generalnie nie nadają się do tego celu, lepsze są świetlówki kompaktowe, zwane potocznie żarówkami energooszczędnymi, ale i tak zawsze najlepsze są świetlówki liniowe, choćby z tego względu, że oświetlają dużo większą powierzchnię przy tej samej mocy i są produkowane modele ze specjalnym widmem dla roślin

Odnośnik do odpowiedzi

Te świetlówki kompaktowe to ja mam w domu...

No tyle że nie mam lampki do której moge wykorzystać, bo mam halogenne...

będe musiała coś wykombinować :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko, że to nie może być pierwsza lepsza świetlówka kompaktowa tylko taka o "zimnej" barwie światła (świecąca na biało, a nie na żółto). Barwę opisuje się temperaturą barwową - "zimna" ma około 6400K, a "ciepła" 2700K. Często zamiast temperatury barwowej pojawia się oznaczenie w stylu '827', 8 to 80-89% oddawania kolorów, a 27 to 2700K.

Odnośnik do odpowiedzi

cholipka, rzeczywiscie... jeszcze wczoraj czytałam o tym :P

No nic, zobaczę jutro jakie ja mam świetlówki. Jeśli będą te 6400 to będzie dobrze, jeśli nie to nie pozostaje nic innego jak zainwestować.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.