sacik Napisano 29 Maja 2008 Share Napisano 29 Maja 2008 witam wczoraj przyszła mi lampka z allegro i mam 3 pytania 1.czy do kapturnic doleci to światło ?? 2.czy moge odrazu dac im 10 godz oświatlenia nie poparzą sie od tego ?? 3.czy nie są za blisko lampki pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 29 Maja 2008 Share Napisano 29 Maja 2008 najpierw opisz co tam za żarówka jest umieszczona ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 29 Maja 2008 Autor Share Napisano 29 Maja 2008 http://www.allegro.pl/item370868871_swietl...0k_swiatlo.html to ta lampka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 29 Maja 2008 Share Napisano 29 Maja 2008 To chyba jakaś świetlówka kompaktowa 6400K ? Mam taka 40W (odpowiednik 200W), świeciła zimą 10-30 cm od roślinek i były całe i zdrowe. Nie wiem jaką moc ma Twoja żarówka ale 40W to byłoby za mało na tyle roślin (przynajmniej u mnie nie wystarcza na podobną ilość). Do tej kapturnicy pewnie już za mało dochodzi. Możesz spokojnie świecić po 10 godzin. Ale lepiej jak je postawisz na słońce, ostatnio jest ładna pogoda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 Jak już jest temat... jaka żarówka będzie odpowiednia do oświetlenia muchołówki i Rosiczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 Żarówki generalnie nie nadają się do tego celu, lepsze są świetlówki kompaktowe, zwane potocznie żarówkami energooszczędnymi, ale i tak zawsze najlepsze są świetlówki liniowe, choćby z tego względu, że oświetlają dużo większą powierzchnię przy tej samej mocy i są produkowane modele ze specjalnym widmem dla roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 30 Maja 2008 Autor Share Napisano 30 Maja 2008 a na allegro są te z widmem dla roślin ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 (edytowane) Tak, to są np. sylvania gro-lux, philips aquarelle, narva oceanic colour, osram fluora i inne. Edytowane 30 Maja 2008 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 A możesz pokazać przykładową aukcje allegro, albo obrazek z googli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 Świetlówka kompaktowa vel zarówka energooszczędna Aukcja świetlówki liniowej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejC Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 Tu jest oświetlenie i świetlówki odpowiednie dla roślinek. http://allegro.pl/16013_oswietlenie_i_pokr...&view=gtext Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 Te świetlówki kompaktowe to ja mam w domu... No tyle że nie mam lampki do której moge wykorzystać, bo mam halogenne... będe musiała coś wykombinować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 Dodam tylko, że to nie może być pierwsza lepsza świetlówka kompaktowa tylko taka o "zimnej" barwie światła (świecąca na biało, a nie na żółto). Barwę opisuje się temperaturą barwową - "zimna" ma około 6400K, a "ciepła" 2700K. Często zamiast temperatury barwowej pojawia się oznaczenie w stylu '827', 8 to 80-89% oddawania kolorów, a 27 to 2700K. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 cholipka, rzeczywiscie... jeszcze wczoraj czytałam o tym No nic, zobaczę jutro jakie ja mam świetlówki. Jeśli będą te 6400 to będzie dobrze, jeśli nie to nie pozostaje nic innego jak zainwestować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi